Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

MOMus & 56α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Ρoή Ειδήσεων

Με τριπλή παρουσία συμμετέχει φέτος το MOMus στο πλούσιο πρόγραμμα των 56ων Δημητρίων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των Δημητρίων, εδώ https://bit.ly/2WZeckk

 

 

«Notes Towards a Model Opera 2015, William Kentridge»

έως Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 

 

Η εικαστική πολυμεσική εγκατάστση «Notes Towards a Model Opera» είναι ένα ιδιαίτερης σημασίας, αυτοβιογραφικό έργο William Kentridge, του καλλιτέχνη που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα σχέδιά του, τις ταινίες, τις παραστάσεις του στο θέατρο και στην όπερα. Το έργο είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τον θεατή – ένα κολάζ από εικόνες και φιγούρες που εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια του, γεμάτες χρώματα και μουσική – ενώ ασχολείται με τη δυναμική της διαπολιτισμικής διάχυσης και της πολιτισμικής μεταμόρφωσης. Είναι μια δυνατή αναφορά στην έννοια της εξέγερσης που διαπερνά την νεότερη ιστορία (από τη γαλλική κομμούνα ως την πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα) και καταλήγει στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας στην αφρικανική ήπειρο.

Συντελεστές 

Χορογράφος/ Χορευτής: Dada Masilo
Mουσική σύνθεση/ ηχογράφηση: Philip Miller

Σε συνεργασία με το MOMus και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Χώρος: Αποθήκη Γ’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Μέρες & ώρες λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥ < 13:00 – 20:00

Υποδοχή & ξενάγηση στον χώρο: ΔΕ-ΚΥ 13:30-19:30
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα εδώ https://bit.ly/3iMwpJO

 

Performance «Francis Bacon Παραμορφώσεις»

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου / 21:00

Στην performance «Francis Bacon Παραμορφώσεις», η οποία βασίζεται στο βιβλίο «Η ωμότητα των πραγμάτων» (Εκδόσεις Άγρα 2009), ο θεατής μεταφέρεται στο εργαστήρι του πρωτοπόρου εικαστικού και προσεγγίζει, μέσα από θεατρικά εικαστικά τοπία, το καλλιτεχνικό και το φιλοσοφικό έργο του καλλιτέχνη.

Με άξονα τις θέσεις του Francis Bacon, η παράσταση/performance ακροβατεί ανάμεσα στην εικονοπλασία και το κείμενο, ενώ ο λόγος, η μουσική και οι εικόνες λειτουργούν και εξισώνονται μέσα από τον ίδιο παρανομαστή και συνυπάρχουν με την φιλοσοφική προσέγγιση του καλλιτέχνη για την Tέχνη και για την Ζωή.

 

Συντελεστές
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Παυλίδης,
Μουσικός: Γιώργος Αυφαντής
Ηθοποιός: Θανάσης Διμηνάς
Περφόρμερς: Κίρκη Ιωσηφίδου, Δημήτρης ‘Ηλκος, Άννα Βεκιάρη
Παραγωγή: Σάσα Νάτση
Φωτισμοί: Δημήτρης Κοκολινάκης

Χώρος: MOMusΜουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

Είσοδος ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής: 10:00-17:00, τηλ. 2310240002

Περισσότερα εδώ https://bit.ly/3oNx8hp

Fred Boissonnas, Η Ακρόπολη, πανοραμική θέα από τα δυτικά, 1912, Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

«Fred Boissonas. Με την σχεδία του Οδυσσέα. Φωτογραφίες από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ» έως Σάββατο 13 Νοεμβρίου

H έκθεση φωτογραφίας προέρχεται από την τεράστια συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου που δώρισε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζεται συνολικά μια επιλογή από φωτογραφικό υλικό και κείμενα των -κατά παραγγελία του Ιωάννη Τρικόγλου- περιηγήσεων του φωτογράφου Fred Boissonnas στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, καθώς και την εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα από το ομώνυμο λεύκωμα.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki Photobiennale 2021, αποτυπώνουν μια μοναδική και σπάνια προσέγγιση του αιγυπτιακού και ελλαδικού τοπίου και της ελληνικής ιστορίας αλλά και ένα πρωτόλειο βήμα διαμόρφωσης αυτού που θα λέγαμε σήμερα «εθνική ταυτότητα».

Επιμέλεια: Αντώνης Σαραγιώτης, Αρετή Λεοπούλου

Συνδιοργάνωση: Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, Αγιορειτική Εστία, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία 1821-2021

Χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη

Μέρες & ώρες λειτουργίας: ΔΕ | ΤΕ < 09:00-16:00, ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ < 09:00-20:00, ΣΑ < 09:00-14:00

Περισσότερα εδώ https://bit.ly/3AzW5z3

Η είσοδος σε όλους τους χώρους προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), είτε Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, είτε αρνητικό εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν την επίσκεψη. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ