Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

KOUZINA 2022:  Μια γαστρο – πολιτιστική γιορτή στη Χαλκιδική αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Ρoή Ειδήσεων

* Επικεφαλής chef η Ντίνα Νικολάου

* Τιμώμενο ελληνικός προορισμός η Δράμα και μεσογειακός το Μαυροβούνιο

 

“100 χρόνια στη νέα πατρίδα” τιτλοφορείται η φετινή μηνιαία γαστρο -πολιτιστική γιορτή “ΚΟΥΖΙΝΑ” που  διοργανώνεται στο Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής καθώς πολιτιστικά είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Στη φετινή διοργάνωση που έχει πρεμιέρα αυτή την Κυριακή (15 Μαίου) στο Στανό Χαλκιδικής και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, στα Νέα Ρόδα, έχουν δρομολογηθεί 32 κύριες και περίπου 200 παράλληλες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη. (Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης.)

Όπως ανακοινώθηκε, η μηνιαία διοργάνωση που πραγματοποιείται από το Δήμο Αριστοτέλη, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη, στηρίζεται φέτος από:

  • 22 τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους γυναικών,
  • 54 τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού,
  • 19 τοπικούς chef και 6 guest chef,
  • περίπου 1000 εθελοντές,

Επικεφαλής chef της διοργάνωσης είναι η Ντίνα Νικολάου, η οποία επιμελείται τη γαστρονομική ενότητα της γιορτής, ενώ υπεύθυνη για τα πολιτιστικά δρώμενα είναι η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, Ελένη Καραντώνα.

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της φετινής διοργάνωσης είναι η Δράμα, με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώνεται οινικά, δημιουργώντας την πρώτη οινική διαδρομή με τίτλο «από το Αιγαίο Πέλαγος στη Μαύρη Θάλασσα». Η δικτύωση μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη, του Δήμου Δράμας και του Δήμου Τσάρεβο Βουλγαρίας θα υπογραφεί στην Αρναία την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός είναι το Μαυροβούνιο. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Μαυροβούνιο και την Πρεσβεία του Μαυροβούνιου στην Αθήνα υποδέχονται την Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Μαυροβουνίου Irene Rogosic, η οποία θα υπογράψει τη δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Podgorica σε θέματα προσκυνηματικών ανταλλαγών.

«Πρόκειται για συνέργεια του Δήμου Αριστοτέλη και του Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος και συνεχίζει: «ανοίγουμε τα δυτικά Βαλκάνια με τεχνοκρατικές μεθόδους, θεμελιώνοντας στρατηγικές συνεργασίες και συνέργειες κύρους και δυναμικής. Ο οδικός τουρισμός αποτελεί κυρίαρχο τουριστικό πυλώνα στο τουριστικό προωθητικό μας πλάνο».

Σε επιλεγμένες δραστηριότητες της διοργάνωσης συμμετέχει το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Ένωση Μελισσοκόμων Σλοβενίας, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Τοσκάνης, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Σικελίας και ο Δήμος του Ajaccio Κορσικής. Στο πλαίσιο αυτών των δρομολογημένων συνεργασιών πάνω 50 Ευρωπαίοι travel agents συμμετέχουν στα δρώμενα, που καταγράφουν αντίστοιχοι εκπρόσωποι Τύπου από την Κύπρο, τη Δανία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Αμερική (για πρώτη φορά), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σικελία, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

Το KOUZINA 2022 τιμά τις γυναίκες chef, συνεργαζόμενο με το ΔΕΛΤΑ 360 και τη Monasty Marriot της Θεσσαλονίκης: Ντίνα Νικολάου, Σοφία Γεωργακάκη, Κική Εμμανουηλίδου, Ελένη Βασιλειάδου, Ειρήνη Σδούκου, Sladjana Soc, καθώς και γυναικείες ομάδες γαστρονομίας δημιουργούν μενού, πιάτα και γεύσεις με τον όρο χρήσης μόνο τοπικών προϊόντων.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προγραμματισμένη για τη 1 Ιουνίου 2002 εκδήλωση μνήμης στον  Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, παρουσία φραγκισκανών μοναχών από τη Ρώμη.

Η τελετή λήξης, αφιερωμένη πάντα στη μνήμη της εθελόντριας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΗΛΙΑ – ΣΑΜΑΡΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στα Νέα Ρόδα με τη συμμετοχή της μπάντας των ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ του Λάζαρου Βαλκάνη.

«Πρόκειται για έναν πολυσύνθετο σχεδιασμό, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα τον καταλυτικό ρόλο της γαστρονομίας στη σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη», συνεχίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη. «Με τρόπο που εμπλέκει όλες τις τουριστικές μορφές, το KOUZINA απλώνει δίχτυα’ σε δεκάδες τουριστικές αγορές, ανοίγει νέες, ενισχύει υφιστάμενες, αναδεικνύει τουριστικά όλους τους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη, δημιουργεί εξωστρέφεια, χτίζει συνεργασίες, ενεργοποιεί τους τοπικούς φορείς στη συνδημιουργία, μα πάνω απ’ όλα ορίζει τους δημότες του Δήμου Αριστοτέλη ως πρωταγωνιστές της προωθητικής ανάπτυξης του τόπου τους. Και αυτό είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη της γιορτής».

Διαβάστε εδώ  ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ