Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

“her” Μια ιστορία αγάπης από ένα, όχι και τόσο, μακρινό μέλλον…Του Γιώργου Τέρπου

Ρoή Ειδήσεων

Μία ιδιαίτερη ιστορία, που δεν μοιάζει με καμία από όσες έχετε παρακολουθήσει, σας υπόσχεται το Her του Spike Jonze. Ούσα υποψήφια για 5 Όσκαρ το 2013, κατάφερε τελικά να αποσπάσει, πανάξια, του Πρωτότυπου Σεναρίου. Ένα σενάριο που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης και αφορά μία πρωτοφανή ιστορία αγάπης. Ένα δράμα ενός παράλογου και ανορθόδοξου έρωτα σε μία εποχή που, ωστόσο, μοιάζει απολύτως φυσιολογικός.

Ο Θίοντορ Τουόμπλι(Joaquin Phoenix) είναι ένας μοναχικός και απομονωμένος τύπος που ζει στο Λος Άνχελες. Πολύ ευαίσθητος και βαθιά συναισθηματικός, αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο επάγγελμα του. Στέλνει, προσωπικά, γράμματα αγάπης για λογαριασμό άλλων.. με τεράστια επιτυχία μάλιστα. Από τις πρώτες κιόλας σκηνές, ο θεατής βιώνει την μίζερη, θλιμμένη και μοναχική ζωή του πρωταγωνιστή που μόλις έχει βγει από έναν μεγάλο γάμο. Αποφασίζει λοιπόν κάποια στιγμή να αγοράσει την πιο καυτή εφεύρεση της εποχής του. Το facebook έχει δώσει την θέση του σε ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα το οποίο διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και ανταποκρίνεται τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις προσωπικές ανάγκες του κάθε χρήστη. Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κανείς ότι το στόρυ της ταινίας λαμβάνει χώρα σε ένα, όχι και τόσο, μακρινό μέλλον.

Ο Θίοντορ ενεργοποιεί το Λειτουργικό του Σύστημα, επιλέγει την γυναικεία φωνή της αρεσκείας του και κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ασυνήθιστης χαρμολύπης. Στο ακουστικό του πλέον ακούει την ζεστή κι αισθησιακή φωνή της Σαμάνθα(Scarlett Johansson). Ο μοναχικός και καταθλιπτικός άντρας, όντας ακόμη επηρεασμένος από τον χωρισμό του, βρίσκει στήριγμα και παρηγοριά στην σαγήνη μιας φωνής. Με τον καιρό συνομιλούν όλο και περισσότερες ώρες. Μοιραία, ο Θίοντορ αρχίζει να έλκεται από κάτι που δεν ξέρει καν, αν υφίσταται.. και η Σαμάνθα, με την σειρά της, αναρωτιέται αν πράγματι έχει αισθήσεις, ή αν τελικά όλα είναι βάσει λογισμικού προγράμματος. Ο πλατωνικός έρωτας που, μόλις, έχει γεννηθεί αρχίζει γρήγορα να φθείρεται από την έλλειψη, όχι υπόστασης..αλλά επικοινωνίας.  Το αδιέξοδο έμοιαζε εκ αρχής μονόδρομος και ο Θίοντορ χάνει την γη κάτω από τα πόδια του, μη μπορώντας να αντιληφθεί τι συμβαίνει. Με το πέρας του χρόνου, λησμονήθηκε η πραγματική φύση της Σαμάνθα γεγονός που οδηγεί τον ήρωα σε τέλμα. Μαθαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα “Σαμάνθα”, παράλληλα με αυτόν συνομιλεί με άλλους 8.316 χρήστες, για αρκετούς εκ των οποίων τρέφει όμοια συναισθήματα.

Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Spike Jonze προσεγγίζει τον εσωτερικό ανθρώπινο κόσμο, το κοινωνικό περιβάλλον και την ζωή της επόμενης γενιάς. Αφηγείται μέσα από το Her, μία πρωτότυπη και πρωτοφανή ιστορία αγάπης. Κινηματογραφεί τον “έρωτα” ενός ανθρώπου με το λογισμικό του(τεχνητής νοημοσύνης), σε ένα.. όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Με φόντο μία τεράστια και χαώδη πόλη στην οποία οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι είτε ελάχιστες είτε ελαττωματικές. Γύρω από την κεντρική ιδέα της ταινίας, στην οποία οι άνθρωποι τείνουν να αντικατασταθούν από μηχανές συναντάμε διαχρονικές αξίες όπως αυτές του έρωτα, της αγάπης και της φιλίας. Χωρίς αμφιβολία το HER έχει έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή αφού η παρουσία της Scarlett Johansson περιορίζεται μόνο στην φωνητική της υπόσταση. Ο Joaquin Phoenix λοιπόν, υποδύεται έναν απομονωμένο, στα πρόθυρα της κατάθλιψης χαρακτήρα, και ουσιαστικά καταφέρνει να κάνει τον θεατή να ταυτιστεί και να δεθεί μαζί του. Με την παρουσία του επιβεβαιώνει όσους τον πιστεύουν σαν έναν από τους πιο ώριμους ηθοποιούς της γενιάς του. Τέλος στην ταινία συναντάμε και την Amy Adams υποδυόμενη την καλύτερη φίλη του Θίοντορ, Έιμι. Ένας χαρακτήρας που ωστόσο περνάει στα ψηλά γράμματα αφού δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την πλοκή και οι εμφανίσεις της είναι σποραδικές.

“Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται” είπε ο αξεπέραστος Γιώργος Σεφέρης το 1963 στην βράβευση του με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το Her, τελικά, ήρθε το 2013 για να τονίσει τούτα τα αποτελέσματα της αποξένωσης και της απομόνωσης των ατόμων, που σαν τη σκουριά φθείρουν τις ανθρώπινες σχέσεις καθημερινά. Η ιστορία του Θίοντορ Τουόμπλι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε μία κοινωνία που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις ανθρώπινες επαφές..

HER

Σκηνοθεσία: Spike Jonze

Σενάριο: Spike Jonze

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams

Του Γιώργου Τέρπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ