Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

e-ΕΦΚΑ: Διπλό ρεκόρ στην έκδοση νέων συντάξεων

Ρoή Ειδήσεων

Ρεκόρ μήνα, αλλά και ρεκόρ έτους από τον e-ΕΦΚΑ, στην έκδοση συντάξεων καταγράφεται στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Οκτώβριο 2021. Συγκεκριμένα:

 • Μέσα σε έναν μήνα, εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας.
 • Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
 • Οι δύο αυτές επιδόσεις δικαιολογούν και τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς αυτές, κατά τον ίδιο μήνα, υπολογίζονται σε 92.180 από 141.509 που ήταν έναν χρόνο πριν.
 • Από τις 92.180 περιπτώσεις ασφαλισμένων που αναμένουν την έκδοση της σύνταξής τους, οι περίπου 50.000 λαμβάνουν είτε προσωρινή είτε προκαταβολή σύνταξης. Οι υπόλοιποι περίπου 42.000 ασφαλισμένοι είναι περιπτώσεις που είτε δεν έχουν αιτηθεί προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης ή που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το όριο των 6.000 ευρώ για αγρότες ή 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να προχωρήσουν ή έχουν κάποιον άλλο λόγο.
 • Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή καθυστερεί η έκδοσή τους από μια ημέρα έως 90 ημέρες, υπολογίζονται σε 30.348 από 33.874 που ήταν έναν χρόνο πριν.
 • Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ για συντάξεις. Συγκεκριμένα, από 679,9 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε πέρυσι τον Οκτώβριο, εφέτος οι οφειλές έχουν μειωθεί στα 306,1 εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων, για τις οποίες έχουν συσσωρευτεί και τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά.

Η σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων καταγράφεται, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ειδικότερα:

 • Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.948 αιτήματα συνταξιοδότησης, εκ των οποίων τα 10.070 αφορούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με ημερομηνία αίτησης τον ίδιο μήνα και 10.878 αφορούν νέες αιτήσεις με ημερομηνία αίτησης προγενέστερο μήνα.
 • Δηλαδή, οι 10.878 αιτήσεις αφορούν συνταξιοδοτικούς φακέλους που βρίσκονταν για μήνες ή και χρόνια εκτός συστήματος καταγραφής και ενσωματώθηκαν αυτόν τον μήνα.

Τα στοιχεία της έκθεσης “ΑΤΛΑΣ” για τον μήνα Οκτώβριο αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα που είναι η σημαντική αποκλιμάκωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεωνΕίναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των υπαλλήλων και της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, αλλά και των δράσεων που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα στον Οργανισμό, όπως:

 • Η τοποθέτηση ομάδας έργου με project manager,
 • η δημιουργία ειδικής ομάδας για τις διαδοχικές συντάξεις στο “Πράσινο Κτίριο”,
 • η λειτουργία του ηλεκτρονικού “Πύργου Ελέγχου” για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των διευθύνσεων και των εισηγητών,
 • η εγκατάσταση 3.000 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.ά..

Παράλληλα, προς αυτήν την κατεύθυνση, παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που θα βάλει τον Οργανισμό σε “σύγχρονες ράγες” και θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και γενικότερα στη λήψη αποφάσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ