Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

10 Φεβρουαρίου 1947: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στην Ελλάδα

Ρoή Ειδήσεων

Στις 27 Ιουνίου 1946, στο Παρίσι, έλαβε χώρα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων μεγάλων νικητριών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Οι Υπουργοί της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης αποφάσισαν την παραχώρηση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε τα νέα με ενθουσιασμό. Ο δρόμος για την ενσωμάτωση ήταν πλέον ανοιχτός.

Ακολούθησε η Μεγάλη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι στις 21 Σεπτεμβρίου 1946, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η ένωση με την Ελλάδα. Τελικά η Συνθήκη Ειρήνης υπογράφηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1947 στο Παρίσι και η διαδικασία παράδοσης της διοίκησης των Δωδεκανήσων στις ελληνικές Αρχές ξεκίνησε άμεσα. Στην ελληνική επικράτεια περιήλθαν  τα Δωδεκάνησα μαζί με την Μεγίστη (Καστελλόριζο) και όλες τις παρακείμενες νησίδες και βαχονησίδες.

Ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης των Δωδεκανήσων

 Η Ελλάδα επικύρωσε τη Συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου 1947 και επισήμως την Ένωση στις 9 Ιανουαρίου 1948, μεταθέτοντας αναδρομικά την ισχύ της στη συμβολική ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου 1947.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ