Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Χανιά: Ένα δεκαήμερο ραντεβού τέχνης και πολιτισμού

Ρoή Ειδήσεων

Πόλη αναφοράς για την 7η Tέχνη θα είναι από τις 19 έως τις 29 Οκτωβρίου τα Χανιά καθώς στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης διοργανώνεται το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Μία εκδήλωση που εκπέμπει τέχνη και πολιτισμό και αποτελεί πλέον ισχυρό πολιτιστικό θεσμό για την περιοχή.

Για δέκα ημέρες, οι φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες, ενώ το φετινό πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει 150 μικρές και μεγάλες ταινίες, αφιερώματα μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν σε όλη την Ελλάδα, διαδικτυακά, στο www.chaniafilmfestival.com.

Το τιμώμενο πρόσωπο

Τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, θα είναι ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

O Κώστας Γαβράς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και του κινηματογράφου της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Από τον Οκτώβριος του 1955, που βρέθηκε στο Παρίσι, μέχρι σήμερα γύρισε περισσότερες από 20 ταινίες, συνεργάστηκε με σημαντικούς συγγραφείς, σεναριογράφους, ηθοποιούς, μουσικούς, φωτογράφους και τεχνικούς του κινηματογράφου, γνώρισε και συνομίλησε με τους σπουδαιότερους πολιτικούς της εποχής του.

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με τολμηρό πολιτικό λόγο και παγκόσμια αναγνώριση, τιμήθηκε με τα μεγαλύτερα βραβεία κινηματογράφου: Όσκαρ, Χρυσό Φοίνικα Φεστιβάλ Καννών, Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου, Μεγάλο Βραβείο Ακαδημίας Γαλλικού Κινηματογράφου, Βραβεία στα Φεστιβάλ Μόσχας και Τορόντο, Βραβεία Έντγκαρ Άλαν Πόε, Σεζάρ, Λιμιέρ κ.ά.

«Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας», δηλώνει στην αυτοβιογραφία του και με αυτή την προτροπή, που εκφράζει και τις δικές μας δράσεις, τον καλωσορίζουμε και τον τιμούμε!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.

Προβολές πρωί και βράδυ

Οι ταινίες του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ θα προβάλλονται σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι για μαθητές, και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα για όλους τους άλλους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υλοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός από εργαστήρια και masterclasses σε φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον και ειδικά εργαστήρια για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και για όλους τους φίλους του κινηματογράφου.

Παράλληλα, μέσα από το κανάλι του φεστιβάλ στο Youtube, θα υπάρχει μια καθημερινή ειδική ζωντανή εκπομπή, η οποία θα δίνει τον παλμό του Φεστιβάλ με παρουσιάσεις, συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Θεσμός για την πόλη

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης Ματθαίος Φραντζεσκάκης, «με στόχο την ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης, αλλά και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και υπό τις παρούσες συνθήκες, υλοποιώντας το ετήσιο πρόγραμμά μας, με χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, όπου και όταν δεν μας επιτρέπεται η «φυσική» πραγματοποίησή του. Γιατί το δεκαήμερο του Οκτωβρίου είναι η ετήσια κορύφωση των δράσεων που εκτυλίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η δεκαετής συνεχής, συστηματική και ουσιαστική παρουσία του Φεστιβάλ στον χώρο του Πολιτισμού διαμόρφωσε και αποκρυστάλλωσε πλέον τον επόμενο στόχο μας: τη δημιουργία ενός Κέντρου που θα στεγάσει το σύνολο των δράσεων και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού. Ένα Κέντρο για την Κινηματογραφική Τέχνη, την Κινηματογραφική Εκπαίδευση, αλλά και την Κινηματογραφική Ιστορία. Ένα Κινηματογραφικό Κέντρο σημείο αναφοράς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με ελεύθερη είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Υποστηρίζονται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ.

Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχουν την συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ με την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «1922».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ