Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Τρεις ερωτήσεις στον Πολυχρόνη Βασιλόπουλο για την συμμετοχή του με την Chalkos Gallery στην 6η Art Thessaloniki

Ρoή Ειδήσεων

Με αφορμή την συμμετοχή της Chalkos Gallery στην 6η Art Thessaloniki, με ένα θέμα εμπνευσμένο από τις “Μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης, το liberta-news μίλησε με έναν από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της γκαλερί, τον εικαστικό Πολυχρόνη Βασιλόπουλο.

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις σχετικά με την φετινή Art Thessaloniki:

1. Art Thessaloniki, Πόσες συμμετοχές έχετε στο θεσμό  και τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σας σε μια διεθνή φουάρ;

Για δεύτερη χρονιά συμμετέχω στην διεθνή έκθεση Art Thessaloniki. Θεωρώ πολύ σημαντική τη διοργάνωση γιατί δίνει την ευκαιρία στην πόλη και τους καλλιτέχνες να αναδείξουν την πόλη με τα έργα τους. Η Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένη με την τέχνη αρχικά στο δημόσιο χώρο και εξελικτικά με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς τέχνης στην πόλη. Η Art Thessaloniki συνεχίζει την ιστορία και πορεία της πόλης προς το καλλιτεχνικό κοινό που στηρίζει και αναδεικνύει με την συμμετοχή του την σπουδαιότητα της διοργάνωσης. Αποτελεί το υπόβαθρο να παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες το έργο τους στην κοινωνία.

2. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης γενικά, αλλά και ειδικότερα το θέμα των μαγεμένων που επέλεξε η Chalkos Gallery, έχει ή θα μπορούσε να επηρεάσει με κάποιο τρόπο το καλλιτεχνικό σας έργο;
 Μελετώντας τις φιγούρες των Μαγεμένων κατάλαβα ότι έχουν την ίδια σημαντική υπόσταση με τις Καρυάτιδες που αφαίρεσε ο Έλγιν, αν και περισσότερο άγνωστη στο κοινό εκτός πόλεως. Είναι ένα -σχετικά- νέο μνημείο με σημείο αναφοράς την Θεσσαλονίκη σε σχέση με τα άλλα πιο γνωστά έργα της πόλης όπως η Ροτόντα, η Καμάρα, τα Άνω Τείχη, ο Λευκός Πύργος και την Αψίδα του Γαλέριου. Οι μορφές των Μαγεμένων είναι μια συνολική σειρά έργων που εμπνέει τον θεατή και σίγουρα υπάρχει χώρος για βελτίωση της καλλιτεχνικής εμβέλειας αυτού που θα θελήσει να σκιτσάρει, ζωγραφίσει, μελετήσει, αποδώσει.

3. Πώς θα αξιολογούσατε την συνεργασία σας με τον Κώστα Παρχαρίδη και την Chalkos Gallery, μια γκαλερί που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης;
 Ο κύριος Παρχαρίδης είναι ένα θετικό και εύθυμο άτομο, πολύ υποστηρικτικός για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αλλά και με τους ανερχόμενους δημιουργούς. Η γκαλερί του Chalkos είναι σε ένα ιστορικό σημείο της πόλης, εύκολα προσβάσιμο στο κέντρο, με τακτικές εκθέσεις. Είναι ένας μοντέρνος κόμβος της σύγχρονης τέχνης πού αφορά την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ