Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Τρεις ερωτήσεις στη Βασιλεία Τάτση για την συμμετοχή της με την Chalkos Gallery στην 6η Art Thessaloniki

Ρoή Ειδήσεων

Με αφορμή την συμμετοχή της Chalkos Gallery στην 6 Art Thessaloniki, με ένα θέμα εμπνευσμένο από τις “Μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης, το liberta-news μίλησε με μία από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της γκαλερί, την εικαστικό Βασιλεία Τάτση.

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις της σε ερωτήσεις σχετικά με την φετινή Art Thessaloniki:

  1. Art Thessaloniki, Πόσες συμμετοχές έχετε στο θεσμό και τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σας σε μια διεθνή φουάρ;

Έχω συνολικά τέσσερις συμμετοχές στον θεσμό Art Thessaloniki (2017, 2018, 2019, 2022). Η παρουσία μου στην Art Thessaloniki, που αποτελεί το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμμετέχουν 40 γκαλερί από την Ελλάδα, την Ευρώπη,  την Ασία και τις ΗΠΑ), ενδυναμώνει το διάλογο και την καλλιτεχνική μου κινητικότητα, είναι πρόκληση για καινοτομία, καλλιτεχνικές γειτνιάσεις και ανταλλαγές ιδεών και βέβαια κατανοώ ολοένα και περισσότερο τη διαφορετικότητα των πολιτισμών.

  1. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης γενικά αλλά, και ειδικότερα το θέμα των μαγεμένων που επέλεξε η Chalkos Gallery έχει ή θα μπορούσε να επηρεάσει με κάποιο τρόπο το καλλιτεχνικό σας έργο;

Θεωρώ πολύ επιτυχημένη την επιλογή του φετινού θέματος συμμετοχής της Chalkos Gallery  στην Art Thessaloniki: «Μαγεμένες» (Incantadas).

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης και γενικά το «Αρχαίον Ελληνικό Κάλλος», έχει επηρεάσει και θα επηρεάζει το καλλιτεχνικό μου έργο. Έχω κάνει μια σειρά έργων που παραπέμπουν σε γλυπτικά μέρη του ρωμαϊκού μνημείου της Στοάς των ειδώλων γνωστά ως «Incantadas» ή «Μαγεμέ ες», τα οποία βρισκόταν κοντά στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης. Κάποια από αυτά εκτέθηκαν στην ατομική μου έκθεση στην Chalkos Gallery, τον Σεπτέμβριο του 2019.

  1. Πώς θα αξιολογούσατε την συνεργασία σας με τον Κώστα Παρχαρίδη και την Chalkos Gallery, μια γκαλερί που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης;

Ο Κώστας Παρχαρίδης κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια (από το 2016 μέχρι σήμερα) να καταστήσει την gallery Chalkos, σημαντικό παράγοντα της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό δούλεψε με συνέπεια, ζήλο, όραμα και καλλιτεχνική ευαισθησία. Η συνεργασία μου με τον Κώστα Παρχαρίδη υπήρξε άρτια και εποικοδομητική. Με την στήριξη του, πραγματοποίησα δυο πετυχημένες ατομικές μου εκθέσεις ζωγραφικής , σε ένα χώρο (Chalkos Gallery) που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, ακόμη και από galleries του εξωτερικού.

Λίγα λόγια για την Βασιλεία Τάτση:

Η Τάτση Βασιλεία γεννήθηκε στην Έδεσσα, από μικρή όμως ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  όπου φοίτησε από το 2010 έως το 2015 στο 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, με διδάσκοντες τους κ.κ. Γ. Σκυλογιάννη και Σ. Κουπέγκο.

Η Τάτση Βασιλεία είναι παιδίατρος, (πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Παιδιατρική στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης).

Είναι παντρεμένη με τον ιατρό-εικαστικό Τσαμπάζη Μιχάλη, και έχουν δύο υπέροχες κόρες, την αρχιτέκτονα Αμαλία και την πολιτικό μηχανικό Αγάπη. Η Αμαλία είναι παντρεμένη με τον Κώστα Παρχαρίδη, και έχουν ένα γιο τον Αντώνη.

Κύριο μέσον της εικαστικής έκφρασης της Βασιλείας Τάτση είναι η ζωγραφική.

Στα έργα της, κυρίως λάδι σε καμβά, το χρώμα γίνεται κυρίαρχο στοιχείο, που εκφράζει και μεταδίδει αντιλήψεις και συναισθήματα.

Το χρώμα γίνεται φως, το φως δίνει υπόσταση στις μορφές, το φως διασπά τις φόρμες.

Στα έργα της κας Τάτση μπορεί κανείς να εντοπίσει επιρροές από καλλιτεχνικά ρεύματα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα (κυβισμός, φωβισμός, γερμανικός εξπρεσιονισμός).

Εκθέσεις:

2009: «Εικαστικές Εκφράσεις», ομαδική έκθεση ζωγραφικής στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

2012: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Art – Cafe «Κουκουβάγια» στην Θεσσαλονίκη.

2013: «Ενδείξεις», ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί «artis causa» Θεσσαλονίκης

2014: «To the point», ομαδική έκθεση ζωγραφικής στον πολυχώρο «Αγγέλων Βήμα», στην Αθήνα.

2016: «Οικογενειακή Υπόθεση», ατομική έκθεση ζωγραφικής στην «Chalkos Gallery» στην Θεσσαλονίκη .

2017: Συμμετοχή στην έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Θεσσαλονίκη.

2017: Συμμετοχή στη Διεθνή έκθεση Art – Thessaloniki 2017 με την «Chalkos Gallery» Θεσσαλονίκης. «Cuprum: Διαφορά Δυναμικού».

2018: Συμμετοχή στη Διεθνή έκθεση Art Thessaloniki 2018 με την «Chalkos Gallery» Θεσσαλονίκης. («Κιβωτός Αναμνήσεων»).

2019: Ατομική έκθεση στην «Chalkos Gallery» Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Υποκειμενικό χρώμα» («Subjective color»).

2019: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Art Thessaloniki 2019, με την «Chalkos Gallery» Θεσσαλονίκης.

2019: «Παράσταση και αφαίρεση», Ομαδική έκθεση στην gallery «Arte Visione», στην Αθήνα.

2022: Ατομική έκθεση στην «Chalkos Gallery» Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Υποκειμενικό χρώμα II» («Subjective color II»).

Δείτε την συνέντευξη της κας Τάτση στο δημοσιογράφο Χρήστο Καραγιαννόπουλο και το liberta-news για την ατομική της έκθεση “Υποκειμενικό Χρώμα ΙΙ” στην Chalkos Gallery.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ