Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Τρεις ερωτήσεις στην Μαρία Παπαδοπούλου για την συμμετοχή της με την Chalkos Gallery στην 6η Art Thessaloniki

Ρoή Ειδήσεων

Με αφορμή την συμμετοχή της Chalkos Gallery στην 6 Art Thessaloniki, με ένα θέμα εμπνευσμένο από τις “Μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης, το liberta-news μίλησε με μία από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της γκαλερί, την εικαστικό Μαρία Παπαδοπούλου.

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις της σε ερωτήσεις σχετικά με την φετινή Art Thessaloniki:

1. Art Thessaloniki, Πόσες συμμετοχές έχετε στο θεσμό  και τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σας σε μια διεθνή φουάρ;

Από το 2017 ως και σήμερα λαμβάνω μέρος στην Art Thessaloniki σε συνεργασία με Gallery, με το ΣΚΕΤΒΕ και την ομάδα No Project Project. Το μόνο έτος που δεν έλαβα μέρος ήταν το 2020, όπου αν δεν κάνω λάθος δεν πραγματοποιήθηκε και η Art Thessaloniki λόγω της πανδημίας. Τα δύο τελευταία χρόνια λαμβάνω μέρος με την Chalkos Gallery και την καλλιτεχνική ομάδα του Κώστα Παρχαρίδη.

2. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης γενικά, αλλά και ειδικότερα το θέμα των μαγεμένων που επέλεξε η Chalkos Gallery, έχει ή θα μπορούσε να επηρεάσει με κάποιο τρόπο το καλλιτεχνικό σας έργο;

Φυσικά και το θέμα που τέθηκε από τον Κώστα Παρχαρίδη, αυτό των των Μαγεμένων της Θεσσαλονίκης, επηρέασε το έργο μου. Η αρπαγή των έργων και η καπήλευσή τους, θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο είναι πάντα επίκαιρο. Τόσο σημαντικό όσο και η ανθρώπινη ύπαρξη. Κάποιος που δεν σέβεται τον πολιτισμό και αρπάζει ότι θέλει μόνο και μόνο επειδή κατέχει δύναμη, χρήμα και εξουσία, σίγουρα αυτός δεν μπορεί να σεβαστεί ούτε την ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή είναι και η προσέγγιση του θέματος μέσα από τo Video art μου. Μια θηλυκή ματιά εναντία σε κάθε είδους καπήλευση, καταπίεση, κακοποίηση. Ίσως είναι ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές των Μαγεμένων.

3. Πώς θα αξιολογούσατε την συνεργασία σας με τον Κώστα Παρχαρίδη και την Chalkos Gallery, μια γκαλερί που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης;

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια με την Chalkos Gallery. Πέρα από την ενεργή και σημαντική δράση της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, αποτελεί και ένα βήμα για καλλιτέχνες νέους και παλαιότερους, ώστε να προβάλουν το έργο τους και να εκθέσουν τις εικαστικές- καλλιτεχνικές απόψεις τους. Πλέον η ομάδα του Κώστα Παρχαρίδη και η Chalkos Gallery αποτελεί μια καλλιτεχνική οικογένεια για εμένα που με αγκάλιασε και με στήριξε ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ