Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να λάβει το πράσινο φως στην Ευρώπη στις 11 Μαρτίου.

Ρoή Ειδήσεων

Ένα ακόμα εμβόλιο πρόκειται να προστεθεί σύντομα στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο κατά του πανδημικού κοροναϊού –το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται να λάβει το πράσινο φως στην Ευρώπη στις 11 Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προπαραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις, με προοπτική για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα αναμένει «πιθανή ποσότητα» 4,7 εκατομμυρίων δόσεων. Οι πρώτες παραδόσεις στην ΕΕ αναμένονται στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το Reuters.
Μία δόση αντί για δύο
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της J&J, το οποίο αναπτύχθηκε από την βελγική θυγατρική της Janssen, είναι ότι απαιτεί μόνο μία δόση, αντί για δύο όπως τα άλλα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ (AstraZeneca, Pfizer, Moderna).
Τι περιέχει
Το εμβόλιο της J&J βασίζεται χονδρικά στην ίδια τεχνολογία με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και το ρωσικό Sputnik V.
Περιέχει έναν γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό ο οποίος δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αναγκάζει όμως τον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει την πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον κοροναϊό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTeck και της Οξφόρδης βασίζονται σε μόρια mRNA για να πετύχουν την ίδια λειτουργία.
Όλα τα παραπάνω εμβόλια είναι εμβόλια γενετικού υλικού, μια σχετικά νέα τεχνολογία που επέτρεψε την ανάπτυξή τους σε χρόνο μικρότερο του ενός έτους.
Όπως η AstraZeneca, η Johnson & Johnson έχει διαβεβαιώσει ότι θα παράγει το εμβόλιο χωρίς κέρδος.
Πόσο αποτελεσματικό είναι
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των κλινικών μελετών σε Αμερική και Νότια Αφρική, το εμβόλιο της J&J προλαμβάνει το 85% των σοβαρών περιστατικών Covid-19 και το 66% των συμπτωματικών κρουσμάτων.
Κανένας θάνατος και καμία νοσηλεία δεν αναφέρθηκε μεταξύ των εμβολιασμένων εθελοντών της μελέτης.
Επιπλέον, το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική προστασία από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2.
Συνθήκες συντήρησης
Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer που απαιτεί βαθιά κατάψυξη, το εμβόλιο της Janssen διατηρείται σε απλό ψυγείο έως και για τρεις μήνες, συγκριτικά με έναν μήνα στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna.
Παρενέργειες
Σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα οποία μπορούν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις γνωστές ως αναφυλαξία, κανένα τέτοιο περιστατικό δεν καταγράφηκε στις κλινικές μελέτες της J&J.
Αυτό καθιστά το εμβόλιο κατάλληλο για χρήση σε συνθήκες κατά τις οποίες οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να παρακολουθούνται μετά τη χορήγηση της ένεσης, όπως για παράδειγμα σε υπαίθρια εμβολιαστικά κέντρα οδηγών.
Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2021/03/johnson-johnson.html?spref=fb&m=1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ