Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Σχοινάς στην 6η Art Thessaloniki: “Καμία πόλη δεν πρέπει να αποκλειστεί από τις νέες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις”

Ρoή Ειδήσεων

«Η σύγχρονη τέχνη δημιουργεί προορισμούς, δίνει κίνητρα για ταξίδια, δημιουργεί χώρους -κύτταρα δημιουργίας και ψυχαγωγίας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στα εγκαίνια της 6ης διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης, της 6ης Art Thessaloniki International Fair , που πραγματοποιείται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργία βρίσκονται στον πυρήνα του χαρτοφυλακίου της προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

«Η συνεισφορά του πολιτισμού και της δημιουργίας στο ΑΕΠ της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θα πίστευε κανείς. Η εξαγώγιμη δυναμική των ευρωπαϊκών έργων τέχνης στον κόσμο είναι επίσης σε πολύ ψηλά επίπεδα. Ο ευρωπαϊκός δημιουργικός τομέας, πριν την πανδημία, αποτελούσε έναν πολύ σημαντικό εργοδότη, με ανοδική μάλιστα τάση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε:

«Και πρέπει να ξαναβρούμε αυτό το νήμα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, την ψυχαγωγία, την καλλιτεχνική παιδεία αποδεικνύουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά, εκτός από την άλλη συμβολή στην εξέλιξη του ανθρώπου, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη αποτελούν και ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό πλεονέκτημα, ένα αγαθό, που δεν πρέπει μόνο να διασφαλιστεί, αλλά και να βοηθηθεί να ανθίσει ακόμη παραπέρα».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ε.Ε. και στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πολιτισμό, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-27, όπως το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το «εμβληματικό» πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», το νέο πρόγραμμα «Ο Πολιτισμός Κινεί την Ευρώπη», που αφορά δράσεις κινητικότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. αλλά και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνδυαστικά μπορούν να αξιοποιηθούν για δημιουργικές δράσεις σχετικές με την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, την κατάρτιση, τις δεξιότητες, κ.α. και πρόσθεσε:

«Στο νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» έχουμε προβλέψει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 60% , που φτάνει το πολύ σημαντικό ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχουμε βελτιώσει το περιεχόμενο και τις δράσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε περισσότερα έργα, που σχετίζονται με εκδόσεις βιβλίων, με το σχέδιο την αρχιτεκτονική, τη μουσική».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε, ακόμη, το ρόλο των τοπικών αρχών, των περιφερειών, των δήμων και των τοπικών φορέων στη διαδικασία αυτή αλλά και σε ότι αφορά και την αποκέντρωση της τέχνης, λέγοντας ότι «καμιά πόλη και κανένας φορέας δεν πρέπει να αποκλειστεί από τις νέες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις». Σημείωσε, ότι όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις χρηματοδοτήσεις για τον πολιτισμό έχουν στη διάθεση τους ακόμη ένα ψηφιακό εργαλείο τον ηλεκτρονικό οδηγό «Culture EU», ο οποίος είναι διαθέσιμος και στα ελληνικά.

«Ο νέος σχεδιασμός στοχεύει στο να είναι προσβάσιμοι οι μηχανισμοί στον κάθε πολίτη, στο δημιουργό ανεξάρτητα από το που ζει, ή δραστηριοποιείται» τόνισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε :

«Η ατζέντα για τον πολιτισμό, το σε εξέλιξη πρόγραμμα εργασίας του πολιτιστικού τομέα 2019-2022 το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πολιτιστική κληρονομιά, όλα αυτά είναι πιθανότητες και ευκαιρίες».

«Δίνουμε νέα ώθηση και έμφαση στη διεθνή διάσταση των τεχνών, όπως το σημαντικό αντιπολεμικό μήνυμα συμπαράστασης στην Ουκρανία, που εκπέμπεται με τη φετινή διοργάνωση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με διακριτό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό αποτύπωμα» τόνισε ο Μ. Σχοινάς

 

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με διακριτό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό αποτύπωμα» υπογράμμισε ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σχοινάς, μνημονεύοντας ειδικότερα το Γιώργο Ζογγολόπουλο, τον «αιώνιο έφηβο της Γενιάς του ’30, που έμελλε να συνδέσει το έργο του με τη σύγχρονη ματιά της Θεσσαλονίκης» – στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση – και πρόσθεσε:

«Η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης δεν διαμορφώθηκε μόνο από το βαθιά ιστορικά πολυπολιτισμικό και διαθρησκευτικό της ψηφιδωτό, το αρχιτεκτονικό, το μνημειακό της ανάγλυφο, αλλά και από τους σύγχρονους δημιουργούς και τις τάσεις που εμπνεύστηκαν, διαμορφώθηκαν, ή φιλοξενήθηκαν στα στέκια, στις γκαλερί, στα θέατρα, στις σκηνές, στα μουσεία, στους σημαντικούς χώρους της πόλης, που συγκεντρώνουν παραδοσιακά το ταλέντο των καλλιτεχνών μας».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε τις προοπτικές της πόλης, με «όχημα» και τον πολιτισμό και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της σε συνδυασμό και με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και άλλες που αναμένονται και σε άλλους τομείς.

«Η Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας, που βλέπει έξω στον κόσμο και δεν εγκλωβίζεται στην εσωστρέφεια, φαίνεται ότι πια εξελίσσεται με αυτοπεποίθηση και με δυναμισμό. Η Θεσσαλονίκη έχει μαγνητίσει σημαντικούς επενδυτικούς κολοσσούς, προσελκύει πια εξειδικευμένα στελέχη σε ζωτικούς τομείς για την εποχή της αλλαγής και της μετάβασης που βιώνουμε πια οριζόντια στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε :

«Η πόλη μας μπορεί ρεαλιστικά πια να διαδραματίσει το ρόλο μιας πραγματικής μητρόπολης της ΝΑ Ευρώπης. Και σε αυτό το ρόλο ο πολιτισμός, η δημιουργία, η σύγχρονη τέχνη και θεσμοί όπως η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν ως δομικά συστατικά αυτής της προσπάθειας».

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. κάλεσε τους δημιουργούς και τους συντελεστές της 6ης Art -Thessaloniki International Fair να παρακολουθήσουν τις δράσεις της Ε.Ε. για τον επόμενο χρόνο, καθώς το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως «Ευρωπαϊκό Έτος για τις Δεξιότητες» και επεσήμανε ότι η Ελλάδα του «πλούσιου ταλέντου» μπορεί και έχει πλέον και τους πόρους να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σε διάφορους κλάδους. «Και είμαι βέβαιος ότι με την ευρωπαϊκή βοήθεια θα το πετύχουμε» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε τους συντελεστές και την «Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος» για τη θέσπιση των βραβείων «MATAROA», που δίνουν κίνητρα δημιουργίας σε νέους καλλιτέχνες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Έκθεση.

Την Art Thessaloniki International Fair εγκαινίασε ο Κ. Ζέρβας

Τα εγκαίνια της 6ης Art Thessaloniki International Fair πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Και ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της Θεσσαλονίκης, με το φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με αυτήν την εξαιρετική έκθεση, η οποία στον έκτο χρόνο της δείχνει τόσο ώριμη, τόσο δυνατή και τόσο ουσιαστική στα εικαστικά πράγματα της πόλης” ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζερβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα του Ζογγολοπουλου το Κοορτεν μπροστά στην πύλη της ΔΕΘ , τους “Τρεις Κύκλους” στο Πάρκο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία και επίσης τις περίφημες “Ομπρέλες”, υπογραμμιζοντας ότι κοσμούν το δημόσιο χώρο της πόλης.

“Χαίρομαι πολύ για την παρουσία και της δικής μας, της δημοτικής πινακοθήκης” είπε ο δήμαρχος και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκθεσης τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο Παντελή Τσάτση και τη διοίκηση της ΔΕΘ.

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Art Παντελής Τατσης αναφέρθηκε στα εκθέματα της έκθεσης , οπως έργα των καταξιωμένων Ρωσοαμερικανών καλλιτεχνών Ilya και Emilia Kabakov, με τα οποία αποστέλλεται ισχυρό μήνυμα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία. Επίσης αναφέρθηκε στην Πινακοθήκη Ξενάκη από τις Σέρρες, στα έργα του μουσείου ζωγραφικής Osten των Σκοπίων και της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, όπως και στην παρουσία του Ιδρύματος Γ. Ζογγολοπουλου με χαρακτηριστικά έργα του τιμώμενου καλλιτέχνη.

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γ. Ζογγολοπουλου Νίκος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη επίδραση που άσκησαν και ασκούν τα γλυπτά του καλλιτέχνη στην πόλη. “Ο Ζογγολόπουλος από το 1966 και μετά δεν έφυγε ποτέ από τη Θεσσαλονίκη” τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Αναφέρθηκε στο έργα του Ζογγολοπουλου, εκτός από των προαναφερθέντων, σε άλλα τέσσερα μικρότερα έργα εντός του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ένα στον εξωτερικό του χώρο και σε δύο στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου μετέφερε την υποστήριξη της ΠΚΜ στην έκθεση και σε γεγονότα πολιτισμού και επεσήμανε τις δράσεις σε αυτόν τον τομέα, που ενισχύει και στηρίζει η Περιφέρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ