Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Συνέντευξη στην Συλβάνα Καρασαββίδου, Πρόεδρο της Κοινωνικής Οργάνωσης «Μαζί για την οικογένεια και το Παιδί».

Ρoή Ειδήσεων

Το liberta news μίλησε με την  Συλβάνα Καρασαββίδου Κοινωνική Λειτουργό –Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια με MSc στη Δημόσια Διοίκηση και  Πρόεδρο της Κοινωνικής Οργάνωσης «Μαζί για την οικογένεια και το Παιδί».

Είναι γνωστός ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού, ποιος είναι ο ρόλος του Συστημικού Ψυχοθεραπευτή;

Ο συστημικός ψυχοθεραπευτής κατανοεί το άτομο μέσα στο πλέγμα των σχέσεων του και όχι το άτομο αποκομμένο από το σύστημα στο οποίο ανήκει πχ την οικογένεια του, το σχολείο, την εργασία κλ.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κοινωνικής οργάνωσης «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί;

Το ενδιαφέρον μας στρέφεται κυρίως στην πρόληψη του Κοινωνικού Αποκλεισμού και στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Στόχος μας η Κοινωνική Συνοχή με την εφαρμογή δράσεων και την παροχή υπηρεσιών, για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κυρίως όμως την προστασία των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται κάθε φορά, μεταξύ των οποίων είναι και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και κάθε πολίτης που βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Η βία κατά των γυναικών σας απασχολεί;

Βεβαίως, είναι γνωστό πως στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζονται ιδιαίτερες δυσκολίες και η βία συχνά αποτελεί μορφή έκφρασης αυτών των δυσκολιών, όχι μόνο κατά των γυναικών αλλά και κατά των παιδιών. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στη βία. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην πατριαρχία, όπως αυτή εκφράζεται και στις επιπτώσεις της
Ένα είναι σίγουρο, πως η βία αναπαράγει βία, χτίζει δυστυχισμένες προσωπικότητες και επιβάλει μόνιμο φόβο στην ψυχή αυτού που την υφίσταται.

Πως λειτουργεί η Πρόληψη;

Μέσω παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, αλλά και εκπαίδευσης, οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν την οπτική τους και τα νοήματα τους, που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους, αλλά και να προστατευτούν από πιθανούς κινδύνους.
Μέσω της πρόληψης μπορείς να εμποδίσεις την εκδήλωση δυσάρεστων συνεπειών που μπορεί να αφορούν την σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.

Τί είναι αυτό που σας κινητοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ταυτιζόμουν με τους αδύναμους και όχι με τους ισχυρούς.
Νομίζω πως έχει κάποια χρησιμότητα η ταύτιση αυτή, σε μια εποχή μάλιστα, που οι πόροι μειώνονται δραματικά και η υποστήριξη των περισσότερο ευάλωτων είναι αναγκαία για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και μάλιστα με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Ποια άλλα θέματα σας προβληματίζουν;

Η επιβίωση του ανθρώπου είδους χωρίς αποκλεισμούς.
Η βιώσιμη ανάπτυξη ίσως και να αποτελεί μονόδρομο, όπου η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και με την αποτελεσματική χρήση των πόρων, και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η ανακύκλωση αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της μετατροπής των απορριμμάτων σε πρώτες ύλες, για την παραγωγή νέων προϊόντων, αλλά και την επανάχρηση παλαιών αντικειμένων. Ας μη ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος αποτελεί το περιβάλλον της Φύσης που τον περιβάλλει.

Ένα παράδειγμα;

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μια επιχείρηση, στη λογική που προανέφερα, από πρώην χρήστες ουσιών. Είναι κυρίως νέοι άνθρωποι οι οποίοι συγκεντρώνουν «άχρηστο» οικιακό εξοπλισμό, έπιπλα κ.α από νοικοκυριά που δεν τα χρειάζονται πλέον. Τα συγκεντρώνουν, τα επισκευάζουν και τα εισάγουν πάλι στην αγορά και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Έχουν δημιουργήσει δηλαδή μια μεγάλη επιχείρηση, που η δράση της επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας και με πολύ μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.
Αντιλαμβάνεστε πως μέσω αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προστατεύεται το περιβάλλον, προκύπτει οικονομική ανάπτυξη και κυρίως κοινωνική συνοχή με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ανθρώπους που θα αποτελούσαν το περιθώριο της ζωής με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ως κοινωνία και ως φορείς θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες προς όφελος των πολλών. Έχουμε μείνει πίσω, αλλά μπορούμε. Οφείλουμε ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας.
Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως με ταλαιπωρεί προσωπικά και η κακοποίηση των ζώων εκτός από αυτήν των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ