Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Στο Mauritshuis, η εκδοχή του φιλότεχνου κοινού για τον διάσημο πίνακα «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»

Ρoή Ειδήσεων

Στις 10 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στο Rijksmuseum του ‘Αμστερνταμ η μεγαλύτερη έκθεση έργων του Johannes Vermeer που έχει γίνει ποτέ· κατά συνέπεια, το Mauritshuis Museum της Χάγης θα μείνει για βδομάδες χωρίς το κόσμημα της συλλογής του: τον διάσημο πίνακα «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Ωστόσο ο τοίχος στον οποίο είναι κρεμασμένος δεν θα μείνει άδειος· φιλοξενεί νέες εκδοχές της ελαιογραφίας τις οποίες δημιούργησε το φιλότεχνο κοινό.

Από τον Απρίλιο του 2021, το μουσείο άνοιξε στο Instagram τον λογαριασμό @mygirlwithapearl, συγκεντρώνοντας διασκεδαστικά έργα τέχνης που είχαν υποβάλει φιλότεχνοι εμπνεόμενοι από τον πίνακα του Vermeer. Η νέα καμπάνια, με την επωνυμία «My Girl With a Pearl», εγκαινιάστηκε καλώντας όλους να ζωγραφίσουν ή σχεδιάσουν τη δική τους εκδοχή ή να την αναδημιουργήσουν με πηλό, κέντημα ή κολάζ (αποδεκτή ήταν ακόμη και εκδοχή σε πίτσα). Οι εκδοχές ήταν δεκτές έως τις 15 Ιανουαρίου (https://www.instagram.com/p/CnX3rSPuEVU/).

«Θα μας λείψει φοβερά ο πίνακας “Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι”» είχε τονίσει, σε ανακοίνωση, ο Paul Schuiling, σύμβουλος πολιτιστικών συνεργασιών στη Nationale-Nederlanden, της οποίας έδρα είναι η Χάγη. «Γι’ αυτό τον λόγο, το Mauritshuis και η Nationale-Nederlanden απευθύνονται στα δημιουργικά ταλέντα να στείλουν τις όμορφες παραλλαγές τους».

Στον σύνδεσμο https://www.instagram.com/mygirlwithapearl/, πολλές από τις εκδοχές που υποβλήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ