Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ έκθεση της Αγγέλικα Πράπα

Ρoή Ειδήσεων

Στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ μπορούν πλέον οι επισκέπτες και οι περαστικοί να θαυμάσουν έργα της Αγγέλικα Πράπα.

Η εγκατάσταση της έκθεσης έγινε εχθές από τους συντελεστές, μέσα στην μαγευτική ατμόσφαιρα της χιονισμένης Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί ένα κείμενο για την έκθεση της κα
Βίκυς Κερτεμελίδου
δρ. αρχιτέκτων και Μουσειολόγος :

Στους πίνακες της η Αγγέλικα Πράπα δημιουργεί μια σειρά από μεταμοντέρνες μικρές περιστασιακές, παροδικές ιστορίες και οργανώνει αμφίσημες πλοκές. Τοποθετεί συνθέσεις ανθρώπων στην ηλιόλουστη φύση και σε εσωτερικούς χώρους, με τρυφερότητα, μελαγχολία αλλά και με παιγνιώδη διάθεση, χωρίς σοβαροφάνεια.
Σύμφωνα με τον Umberto Eco ένας πίνακας, όπως και μια αφήγηση, είναι κείμενο, και ένα κείμενο είναι μηχανή που παράγει ερμηνείες. Οι μορφές της Αγγέλικας Πράπα είναι φαινομενικά άνθρωποι καθημερινοί που απεικονίζονται σε ένα χώρο ονείρων, φαντασίας, συνειρμών και αισθημάτων. Μέσα από την ευαίσθητη ματιά της ζωγράφου μεταμορφώνονται σε πρωταγωνιστές μιας εικαστικής αφήγησης η οποία δεν στηρίζεται σ’ ένα προκαθορισμένο κώδικα συμβόλων αλλά στη συγκινησιακή αρμονία των αντιθέσεων, στη μαγευτική αμφίθυμη ασάφεια της έκφρασης, μεταξύ απεικόνισης και συμβολικότητας, μεταξύ συμβολικότητας και αφαίρεσης, μεταξύ μορφής και αμορφίας, μεταξύ περιγραφικής ή ελεύθερης πινελιάς. Πρόκειται για μια αποκάλυψη «κρυμμένων» αντιστοιχιών η οποία προσδίδει σε κάθε μορφή την πληρότητά της.
Η μεταμοντέρνα κατάσταση καταργεί τα σύνορα που χωρίζουν τον ζωγράφο του καβαλέτου, της παραδοσιακής επιφάνειας των δύο διαστάσεων, από τον καλλιτέχνη που εκφράζεται με κατασκευές. Η ειρηνική συνύπαρξη στην παρούσα έκθεση της ζωγραφικής της Αγγέλικας Πράπα με τις εικαστικές κατασκευές της Αιμιλίας Κούφα είναι η επιβεβαίωση.
Βίκυ Κερτεμελίδου

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Κείμενο:Βίκυ Κερτεμελίδου
Επιμέλεια:Γιάννης Αργυριάδης
Φωτογραφίες:Βασίλης Βαρσακέλης
Εικαστικές κατασκευές:Αιμιλίας Κούφα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ