Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Σαν σήμερα το 1926 ιδρύθηκε το Ελληνικό Τάγμα Αριστείας του Φοίνικος.

Ρoή Ειδήσεων

Η σύσταση του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος έγινε με το από 13/5/1926 Ν.Δ. σε αντικατάσταση του Τάγματος του Γεωργίου Α’. Ενώ κατά αρχήν προβλεπόταν ένταξη και Ελλήνων Πολιτών, μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1927 απονεμόταν μόνο σε ξένους, εξαιτίας της απαγόρευσης απονομής παρασήμων σε Έλληνες.

Παρά την εν λόγω απαγόρευση, που ίσχυε για τους Έλληνες, οι απονομές ανωτέρων τάξεων του Τάγματος του Φοίνικα σε αλλοδαπούς Στρατιωτικούς, γινόταν συνήθως με κάθε επισημότητα. Κατά την τελετή ενδύσεως με τα διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικος του Αρχηγού της Γαλλικής Στρατιωτικής Αποστολής Αντιστρατήγου Brallion, η οποία έγινε  ιδιοχείρως από τον, τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ναύαρχο Κουντουριώτη στη Σχολή Ευελπίδων στις 17/7/31, αποδόθηκαν όλες οι προβλεπόμενες τιμές. Οι παριστάμενοι Έλληνες Αξιωματικοί διατάχθηκαν να φέρουν μόνο το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας και το Γαλλικό πολεμικό Σταυρό.

 

Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, από την προσωπική συλλογή του κου Κώστα Παρχαρίδη

Με την Παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935 και την επαναφορά του Τάγματος του Γεωργίου Α’ το Τάγμα του Φοίνικος έγινε τρίτο στην ιεραρχία των Ελληνικών Ταγμάτων.

Απονεμόταν σε Έλληνες πολίτες για εξαίρετες υπηρεσίες σε διάφορες λειτουργίες του Δημόσιου βίου και σε όσους διακρίνονταν στις Επιστήμες,  τα Γράμματα, τις Τέχνες, καθώς και το εμπόριο, τη γεωργία, τη βιομηχανία και τη Ναυτιλία.

Το 1941 θεσπίστηκε η δημιουργία διασήμων μετά ξιφών, που απονέμοταν για πράξεις σχετιζόμενες με τα Στρατιωτικά, Ναυτικά και Αεροπορικά πράγματα της χώρας.

Οι εντάξεις στο Τάγμα γινόταν σύμφωνα με τα παρακάτω:

Αργυρός Φοίνικας σε Ανθυπολοχαγούς ή Δημόσιους υπαλλήλους κατέχοντες τον 8ο βαθμό.

Χρυσός Φοίνικας σε Λοχαγούς ή Δημόσιους Υπαλλήλους κατέχοντες το βαθμό του Τμηματάρχη Β’.

Ταξιάρχης του Φοινικος σε Αντισυνταγματάρχες ή Διευθυντές Β’.

Ανώτερος Ταξιάρχης σε Ταξιάρχους ή Υποστρατήγους, ή Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων.

Αργυρός Ιππότης του Τάγματος του Φοίνικος. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο του κου Κώστα Παρχαρίδη

Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 , το Τάγμα του Φοίνικος διατηρήθηκε ως τρίτο στην ιεραρχία των Ελληνικών Ταγμάτων Αριστείας  με την αφαίρεση των συμβόλων της Βασιλείας.

Πηγή: ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Έκδοση Πολεμικού Μουσείου.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του κου Κώστα Παρχαρίδη 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ