Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Γιάννης Γαΐτης

Ρoή Ειδήσεων

Στις 4 Μαρτίου 1923 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Γιάννης Γαΐτης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1954 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στην Ecole des Beaux Arts και την Académie de la Grande Chaumière. Τα πρώτα του έργα ήταν επηρεασμένα από την αφαίρεση, ενώ από το 1966 άρχισε να δημιουργεί και κατασκευές. Δούλεψε στην Αθήνα και τα Παρίσι, ενώ το 1967 παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά τα περίφημα «ανθρωπάκια» του, που κυριάρχησαν στο έργο του μετά το 1970. Μετά το 1975 μέσα από τα ανθρωπάκια προσπάθησε να καυτηριάσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής που καταπιέζει το άτομο καθιστώντας το παθητικό και υποταγμένο.

Λίγο πριν το θάνατό του το 1984, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, ο Γαΐτης ανέφερε τα εξής: «Σήμερα κάνω αυτό το ανθρωπάκι, δεν έχω τη δύναμη να το αλλάξω, γιατί το ανθρωπάκι με αντιπροσωπεύει απόλυτα […] Ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό του ανθρωπάκι. Προτιμάει δηλαδή ένα βότσαλο, ένα λουλούδι ή κάτι άλλο, αλλά ποτέ ανθρωπάκι! Γιατί σού λέει “εγώ δεν είμαι αυτός”. Κι όμως είναι!».
«Οι άνθρωποι, τα Ανθρωπάκια που λέω, το κατεστημένο, έφτασε σ’ ένα σημείο όπου δεν παίρνει άλλο να πάει πιο μακριά (…) γίνανε ένα νούμερο και τίποτα παραπάνω.

Εδώ εγώ κάνω μια μαρτυρία και σας λέω: Φροντίστε να σωθείτε, να σωθούμε. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο εγώ εκτός απ’ αυτήν τη μαρτυρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ