Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

« Πριγκίπισσες στη Δίνη του Πολέμου» το ελληνικό «Crown»

Ρoή Ειδήσεων

Του Κώστα Παρχαρίδη

Το «Crown» έσπασε τις τηλεθεάσεις, απέσπασε βραβεία και έβαλε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στη διαδικασία να συζητούν για την βρετανική βασιλική οικογένεια και το πλέγμα σχέσεων τους με κορυφαίες προσωπικότητες και γεγονότα της εποχής της. Δίκαια θα έλεγα, αφού ήταν μια πραγματικά ακριβή παραγωγή, με εξαιρετικές ερμηνείες και ένα καλό αν και αμφισβητούμενο σενάριο, γιατί πολλά σημεία του ήταν περισσότερο μυθοπλασία παρά ιστορία. Το μείγμα όμως, ήταν εντυπωσιακό και καθήλωσε ακόμα και ανθρώπους που παθαίνουν αλλεργία με τον θεσμό της βασιλείας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του κ. Νίκου Παπακωνσταντίνου « Πριγκίπισσες στη Δίνη του Πολέμου» από τις εκδόσεις Φερενίκη, που πιάνει το νήμα της ιστορίας από την ίδια χρονική περίοδο με την τηλεοπτική σειρά “Crown”, αλλά με βάση την ελληνική βασιλική οικογένεια και ειδικότερα τις πριγκίπισσες.

Με μια μοναδική αφηγηματική ικανότητα, ο συγγραφέας, μας ταξιδεύει από χώρα σε χώρα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο, σε πολιτικά γεγονότα και αποφάσεις Βασιλιάδων , πρωθυπουργών, στρατιωτικών αλλά και σε φλογερούς έρωτες, σε διασώσεις εβραϊκών οικογενειών, σε γεννήσεις παιδιών μέσα στη φωτιά του πολέμου, σε επικίνδυνα ταξίδια, σε μέλη της οικογένειας που βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα … Ο αναγνώστης συνειδητοποιεί το μέγεθος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, το δέσιμο της, αλλά και την ικανότητα των μελών της να διατηρούν την ανθρωπιά τους, την ώρα που ο πλανήτης φλέγεται και επικρατούν τα χειρότερα ένστικτα.

Στο τεχνικό του μέρος το βιβλίο έχει μια υψηλού επιπέδου ιστορική τεκμηρίωση, μια εξαιρετική βιβλιογραφία, ενώ το ευρετήριο κύριων ονομάτων στο τέλος είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Εξαιρετική δουλειά έγινε και στην επιλογή των φωτογραφιών.

Είμαι σίγουρος, ότι αν οι δημιουργοί του Crown είχαν με κάποιο τρόπο διαβάσει το βιβλίο του κυρίου Παπακωνσταντίνου, θα είχαν επιλέξει να κτίσουν το σενάριο γύρω από αυτό… ίσως γίνει κάποια στιγμή, μέχρι τότε εμείς μπορούμε να το απολαύσουμε ζητώντας το σε κάποιο βιβλιοπωλείο!

ΥΓ. Επίτηδες διάλεξα να μην αναφέρω κάποιο όνομα από τους πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου, γιατί δεν θέλω να πιστέψουν οι αναγνώστες αυτού του άρθρου ότι οι «Πριγκίπισσες στη Δίνη του Πολέμου»  είναι κάποιο ιστορικό βιβλίο και το φοβηθούν. Στην πραγματικότητα είναι, αλλά δεν θα θέλουν να το αφήσουν μέχρι την τελευταία σελίδα !

Οι φωτογραφίες είναι από το facebook του συγγραφέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ