Τι είναι άραγε ο χρόνος; Είναι η ώρα που περνάει…
Υπήρχε παλιά χρόνος; Οι αρχαίοι είχαν τα αστέρια, οι φυλές τα σημεία! Ο ουρανός και η φύση ήταν ένα τεράστιο ρολόι!Υπήρχε η μέρα με τη νύχτα, όπως και τώρα. Αργότερα με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν οι ώρες. Με τις ώρες λοιπόν δημιουργούμε το πρόγραμμα μας. Η ώρα αλλάζει με βάσει το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο!
Ο κύκλος μέρας και νύχτας ρυθμίζει στον άνθρωπο το βιολογικό του ρολόι που φαίνεται να είναι αρκετά ακριβές δεδομένου πως συχνά ξυπνάμε λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος περνά πιο αργά ή πιο γρήγορα.
Περιμένοντας κάτι καρφώνοντας το βλέμμα στο ρολόι αισθανόμαστε ο χρόνος να κυλά αργά.
Όταν είμαστε σε ρομαντικό ραντεβού με πρόσωπο που μας ενδιαφέρει μας κάνει εντύπωση στο τέλος “πώς πέρασε η ώρα τόσο γρήγορα”.
Πηγαίνοντας στον υπολογιστή υπολογίζουμε πως θα ανακαλέσουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε με δουλειά 5-10 λεπτών, ενώ φεύγοντας έχουν περάσει 20.
Ως παιδιά οι διακοπές μας τα καλοκαίρια ήταν μεγάλες, ενώ στη μέση ηλικία ο χρόνος των διακοπών μας φαίνεται ελάχιστος.
Κάποιος που εκτελεί ελεύθερη πτώση τριών δευτερολέπτων σε δίχτυ νιώθει πως πέφτει για διπλάσιο σχεδόν χρόνο και η πτώση από μοτοσικλέτα περιγράφεται ως “κινηματογραφική” από τον αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος.
Οπτικοποίηση της έννοιας του Χρόνου (Ντοκιμαντέρ): https://youtu.be/0dethRrzTxM
Κουίζ: Μπορείς να περάσεις αυτό το τεστ γνώσεων Δημοτικού;: https://youtu.be/l2116K7V7ig