Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ο ζωγράφος Πάνος Γιάκας απαντά σε ερωτήσεις του Liberta News

Ρoή Ειδήσεων

 Ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη και την Chalkos Gallery. Πώς ήταν η εμπειρία;

Το να μπορείς να μοιράζεσαι και να επικοινωνείς τα έργα σου είναι πάντα μια πολύ μεγάλη χαρά.

Το να μπορείς να εμπιστεύεσαι και να επικοινωνείς και με τους συνεργάτες, είναι μια χαρά ακόμα μεγαλύτερη. Τα όμορφα πράγματα ξεκινούν σε κάθε περίπτωση από όμορφες συνεργασίες.

 

Σπουδές και εμπειρία στην ιταλική αγορά Τέχνης, τι θα φέρνατε από εκεί στην ελληνική πραγματικότητα;

Την εκτίμηση που δείχνει ο κόσμος στην καλλιτεχνική δημιουργία, την αναγνώριση και τη σημασία σ’ αυτό που αποκαλείται «άυλος πολιτισμός», την αρμονική συμβίωση των περασμένων με το σήμερα, αλλά και την απαγκίστρωση από ένδοξα παρελθόντα με συγκέντρωση στο παρόν και το μέλλον.

Βέβαια οι ιστορικές πορείες δεν είναι οι ίδιες, όμως και η Ιταλία είναι μια χώρα που κουβαλάει εξίσου πολλαπλά συμπλέγματα με την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη αντίθεση βρίσκεται στον τρόπο διεκπεραίωσης των πραγμάτων, τον οποίο οι Ιταλοί, με ό,τι κι αν καταπιαστούν -πίτσα, καφέ, αυτοκίνητα, μόδα, τέχνη κ.α- αντιμετωπίζουν με έναν επαγγελματισμό και ένα στυλ, αντίθετα με τα καθ’ ημάς, όπου τα πράγματα δείχνουν να διεκπεραιώνονται μ’ ένα αίσθημα τσαπατσουλιάς, τεμπελιάς και αδιαφορίας. Ίσως το να κάνεις κάτι απλά από το να κάνεις κάτι ωραία είναι και η μεγαλύτερη διαφορά.

Η Ελλάδα κουβαλά ακόμα το βάρος του Κουνέλη, του Χαλεπά, του Γιάννη Ξενάκη, του Σκαλκώτα, και θα πρέπει να δημιουργήσει και αντίθετες ιστορίες, αν θέλει ν’ αποδείξει πως είναι μια κοινωνία που μπορεί να ακόμα δημιουργεί το μέλλον χωρίς να είναι αποκλειστικά παθητικός αποδέκτης του.

 

 

Και ζωγραφική και συγγραφή, ποιά η μεγαλύτερη αγάπη;

Η μια πράξη συμπληρώνει την άλλη.

Υπάρχουν σκέψεις, συναισθήματα και νοήματα που δεν αποδίδονται καλύτερα από την ανάλυση και την έκφραση μέσω του λόγου.

Από την άλλη, υπάρχουν εικόνες που εκφράζουν πράγματα με τέτοια απλότητα και αμεσότητα, που καμία γλώσσα δεν μπορεί να καλύψει.

Ίσως αν η αγάπη για μία από τις δύο ενασχολήσεις ήταν κατατί μεγαλύτερη, η άλλη ενασχόληση να μην υπήρχε.

 Επόμενα σχέδια;

Είμαι σε αναμονή έκδοσης ενός graphic novel, ενώ παράλληλα ξεκίνησα ήδη να ετοιμάζω την επόμενη εικαστική δουλειά μου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ