Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ο ζωγράφος Δημήτρης Παππούς απαντά σε ερωτήσεις του Liberta News

Ρoή Ειδήσεων

Ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη και τη Chalkos Gallery. Πώς ήταν η εμπειρία;

Η παράλληλη ατομική στον Χαλκό ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία από την ημέρα των εγκαινίων ως και την τελευταία ημέρα της έκθεσης. Πιστεύω πως υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία του καλλιτέχνη με το κοινό χάρη στην επιμέλεια του κύριου Κώστα Παρχαρίδη και της μεγάλης οικογένειας, ας μου επιτραπεί η έκφραση της Chalkos gallery. Πιστεύω πως ο Chalkos δίνει αξία στην πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με τον παλμό και τις λογοτεχνικές, μουσειοπαιδαγωγικές και Εικαστικές δράσεις του.

Πατέρας και αδελφός φωτογράφοι και φωτορεπόρτερ. Η μητέρα εικαστικός. Πως είναι να μεγαλώνεις σε μια καλλιτεχνική οικογένεια;

Σίγουρα παίζουν ρόλο τα ερεθίσματα και οι γνωριμίες με καλλιτέχνες και σημαίνουσες προσωπικότητες της πόλης, αλλά λόγω ακριβώς των βιωμάτων, ένιωσα πως η γλώσσα των παραστατικών τεχνών ήταν μονόδρομος για να μπορέσω να αποτυπώσω τις ανησυχίες μου και την ανάγκη μου να επικοινωνήσω μέσα από αυτές. Περνούσα ώρες κοιτώντας τοπία και ανθρώπους- ορόσημα της πόλης, είτε μέσα από τα δείγματα και τις φωτογραφίες στο Φωτορεπορτάζ Παππού- Ευαγγελίδη και παράλληλα στο σπίτι είχα την τύχη να ζήσω από κοντά την δημιουργία μεγάλων έργων της μητέρας μου, της Πίτσας Σμυρνιού. Επειδή ακριβώς ο πήχης ήταν ψηλά ήμουν , είμαι και θα είμαι όλο και πιο απαιτητικός για κάτι πρωτότυπο, κάτι νέο που να είναι σε θέση να εκφράζει την εποχή μου, πράγμα που διδάχτηκα από την οικογένεια μου.

Το μεταπτυχιακό σου σχετίζεται με την σημειολογία. Αποτυπώνονται τέτοιες αναφορές στη ζωγραφική σου;

Οι αναφορές στην σημειολογία και τις πολιτισμικές σπουδές στα έργα μου είναι συγκαλυμμένες αλλά υπάρχουν. Οι όροι genre , η επανάληψη των μορφών που έχω ήδη ζωγραφίσει σε άλλα έργα, η αυτοαναφορικότητα, το σημαίνον κτίριο- αστικός χώρος με το σημαινόμενο- γυναίκα, θηλυκότητα και άλλα στοιχεία προσπαθούν να κοινωνήσουν στον θεατή το συναίσθημα, μια δεύτερη παράλληλη ανάγνωση που πιστεύω πως αποδίδεται και με τα χρώματα. Η σχεδόν φωτογραφική απεικόνιση versus της ονειρικής των μοντέλων , δανεισμένων από τον κόσμο των social media  αποδίδουν τις καθημερινές μου εμπειρίες. Κάνουμε σημαντικό ότι νιώθουμε πως είναι σημαντικό.

Επόμενα σχέδια;

Μέσα στα επόμενα σχέδια είναι μια νέα ατομική έκθεση στον Χαλκό, συμμετοχή στην αναμενόμενη Art Thessaloniki και η συνέχεια των συνεργασιών παιδαγωγικού χαρακτήρα με το ΑΠΘ, για τα Εικαστικά στην Δημοτική εκπαίδευση . Συμμετέχω παράλληλα για τέταρτη χρονιά σε ομιλίες της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων με στόχο την αναβάθμιση της Εικαστικής Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ