Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Οι 6+1 άξονες της Ελληνικής πρότασης για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Ρoή Ειδήσεων

Τους 6+1 άξονες της εθνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια ΕΕ – Ελλάδας, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι άξονες της Ελληνικής πρότασης περιλαμβάνουν: Τις ευρωπαϊκές Πολιτικές Συνοχής, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, το Μεταναστευτικό, την Έρευνα και την Καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της Νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ, το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα», και, βεβαίως, το ευρωπαϊκό πλαίσιο Άμυνας και Ασφάλειας.
Ειδικότερα, Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει υπό τον Πρωθυπουργό η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες στη Διάσκεψη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η «Διάσκεψη αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν τη συζήτηση τόσο ως κράτος όσο και ως κοινωνία, αφενός για να επιβεβαιώσει τη θέση της στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στη θεσμική εμβάθυνση της ΕΕ του αύριο».
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρόταση πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, επί Γαλλικής Προεδρίας. Για την Ελλάδα, η έναρξή της συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά και τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση, και αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα γεγονός υψηλής συμβολικής αξίας.
Αναλύοντας την ελληνική συμμετοχή στη Διάσκεψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι κεντρικό στοιχείο θα είναι μια εθνική διαβούλευση, τα πορίσματα της οποίας θα επεξεργαστεί ακαδημαϊκή Επιτροπή Σοφών (Advisory Group) σε συνεργασία με την Ομάδα Έργου και διυπουργικού συντονισμού (Task Force)  του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό την ευθύνη του ιδίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στόχος της διαβούλευσης είναι  να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην άρθρωση προτάσεων από πολίτες για τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ε.Ε, εισάγοντας στη δημόσια συζήτηση την ευρωπαϊκή ατζέντα και κινητοποιώντας τους πολίτες μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» (bottom-up process). Με βάση και την πρόσφατη επιτυχημένη εμπειρία της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε μάλιστα χώρα εν μέσω πανδημίας και διεθνών εξελίξεων, βασικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν περαιτέρω θα είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες διαβούλευσης, οι συνεργασίες με τρίτους φορείς (ειδικά Πανεπιστήμια, Επαγγελματικούς Φορείς και Αυτοδιοίκηση), καθώς και υβριδικές και φυσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπου, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η παρουσία της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας (ΠτΔ, Πρωθυπουργός) θα προσδώσει κύρος και βαρύτητα στην εθνική προσπάθεια.
Τέλος, επισήμανε ότι η έναρξη της ελληνικής διαβούλευσης προγραμματίζεται για την εβδομάδα 20-27 Μαΐου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ