Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Μουσείο Δ. Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων: Ένας μοναδικός ιστορικός χώρος για τα γράμματα και τον πολιτισμό

Ρoή Ειδήσεων

Ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κοσμεί την ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο και δεν είναι άλλο από το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, εντός του οποίου φυλάσσονται μοναδικά κειμήλια, έργα τέχνης και προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που η ζωή και το έργο τους συνδέθηκε με την ιστορία της πατρίδας μας.

Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται το Μαυσωλείο, ένας λιτός και επιβλητικός χώρος, που φιλοξενεί από το 1968 τα οστά των εθνικών ποιητών, Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου. Πρόκειται για το μοναδικό μαυσωλείο στον ελλαδικό χώρο.

Στο μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων εκτίθενται σημαντικά χειρόγραφα, ποιήματα, προσωπικά αντικείμενα και προσωπογραφίες του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Βρίσκονται επίσης, προσωπογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, οικόσημα, μουσικά όργανα, παρτιτούρες, σχέδια σκηνογραφιών και έπιπλα άλλων επιφανών Ζακυνθίων, όπως του συνθέτη όπερας Παύλου Κάρρερ, του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, του ποιητή Ούγκο Φώσκολου, του πολιτικού Αλέξανδρου Ρώμα, του νομικού και πολιτικού Νικόλαου Κολυβά.

Στα εκθέματα περιλαμβάνεται ο χειρόγραφος πίνακας σημαντικών μελών της Φιλικής Εταιρίας, όπως ο Αναγνωσταράς και ο Κολοκοτρώνης, ενώ από το Μουσείο δεν λείπουν και οι τοπικές ενδυμασίες του νησιού.

«Η ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων γεννήθηκε το 1958 και το έργο ολοκληρώθηκε στις 24 Αυγούστου του 1966, όπου και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Ελένη Πυλαρινού.

Όσον αφορά τα εκθέματα του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, η κ. Πυλαρινού αναφέρθηκε στα μοναδικά χειρόγραφα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, λέγοντας ότι «τα χειρόγραφα αυτά διασώθηκαν δύο φορές από τον Νικόλαο Βαρβιάνη. Την πρώτη φορά σώθηκαν από τους κατακτητές Γερμανούς ενώ τη δεύτερη ήταν το 1953 που κινδύνεψαν κι αυτά από τον καταστροφικό σεισμό που σχεδόν ισοπέδωσε ολόκληρο το νησί».

Η κ. Πυλαρινού έκανε ειδική αναφορά στο Μαυσωλείο του Μουσείου. «Τα οστά του Διονυσίου Σολωμού μεταφέρθηκαν σε αυτό μετά από τέσσερις διαδοχικές ταφές: την πρώτη μετά το θάνατό του στην Κέρκυρα (9/21 Φεβρουαρίου 1857), τη δεύτερη μετά τη μεταφορά των οστών του στη Ζάκυνθο, στη σημερινή πλατεία Αγίου Μάρκου (14/27 Ιουλίου 1865), την τρίτη στην ίδια θέση, μετά την περάτωση των εργασιών κατασκευής του Μουσείου και την προσωρινή τοποθέτηση των οστών στον ναό της Κυρίας των Αγγέλων (21 Απριλίου 1962) και την τέταρτη και οριστική ταφή, από τις 17 Ιανουαρίου 1968, στο Μαυσωλείο.

 

Τα οστά του Ανδρέα Κάλβου μεταφέρθηκαν στο Μαυσωλείο ύστερα από τρεις διαδοχικές ταφές: την πρώτη μετά τον θάνατό του στην Αγγλία στο Νεκροταφείο της Αγίας Μαργαρίτας του Κέντινγκτον (3 Νοεμβρίου 1869), τη δεύτερη μετά την μεταφορά των οστών του στη Ζάκυνθο από τον τότε πρεσβευτή μας στην Αγγλία, Νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στον Άγιο Γεώργιο των Φιλικών (29 Αυγούστου 1960) και την τρίτη και οριστική ταφή, από τις 17 Ιανουαρίου 1968, στο Μαυσωλείο. Στον τάφο του Κάλβου είναι επίσης θαμμένο το μεταλλικό φέρετρο με τα οστά της δεύτερης γυναίκας του, Αυγούστας Καρλόττας Βάνταμς».

Επίσης, από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι «η αίθουσα Ρώμα που περιλαμβάνει “ενθυμήματα” του λογίου και θεατρικού συγγραφέα Διονύση Ρώμα (1906-1981), επιστολές του Γρηγορίου Ξενόπουλου και έργα του Παύλου Καρρέρ».

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, μίλησε για το θέμα της προσπάθειας αναγνώρισης του μουσείου από το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνοντας ότι «έχουμε καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αναγνώριση μας ως μουσείο από το αρμόδιο υπουργείο».

Ακόμα, η κ. Πυλαρινού στάθηκε στην ανάγκη συντήρησης των σπουδαίων έργων που φιλοξενούνται στο Μουσείο αλλά και στον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται. «Στο μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων εκθέτουμε σημαντικά έργα και χειρόγραφα τα οποία για να αντέξουν στο πέρασμα των χρόνων χρειάζονται ειδική συντήρηση, την οποία έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσει προσεχώς».

«Για εμάς ήταν μεγάλη τιμή και χαρά που υποδεχτήκαμε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερινα Σακελλαροπουλου, στο Μουσείο μας στις αρχές του καλοκαιριού. Η Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα ενώ γνώριζε αρκετά απ’ αυτά» επεσήμανε η κ. Πυλαρινού ενώ στην συνέχεια σημείωσε ότι «συνεχίζουμε αδιαλείπτως τις δράσεις μας, ως Μουσείο. Έχουμε μεγάλη στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και στις αρχές Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό».

Τελειώνοντας τη συνομιλία μας, η κ. Πυλαρινού ανέφερε ότι «στόχος μας είναι, ο κάθε Ζακυνθινός και ο κάθε επισκέπτης να νοιώσει το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων σαν δεύτερο σπίτι του, να γίνει πιο προσιτό και οικείο για όλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ