Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Μια περίεργη ευχή : «Καλόν στάδιον»

Ρoή Ειδήσεων

Διαβάζουμε στο βιβλίο του Σπύρου Παπαγεωργίου « Από την ΕΟΚΑ στην ΕΟΚΑ Β΄, αναμνήσεις και αποτιμήσεις» από τις εκδόσεις Επιφανίου (σελ.60)

«Εκεί όπου τελείωνε η έκταση της «Καυκάλας», άρχιζε το δάσος της Αθαλάσσας, με πεύκα, κυπαρίσσια και ακακίες. Κάτω φύτρωναν κατά χιλιάδες οι «λαλέδες», δηλαδή μωβ, κίτρινες και κόκκινες ανεμώνες. Στο παραδεισένιο αυτό τοπίο συγκεντρώνονταν τη Καθαρή Δευτέρα («Δευτέρα της Καθαρής», όπως λένε στην Κύπρο) και ξεφάντωναν με τα νηστίσιμα τους.

Εκεί άκουσα για πρώτη φορά μια περίεργη ευχή! Σήκωναν οι μεγαλύτεροι, το ποτήρι με το κρασί, το τσούγκριζαν και έλεγαν: « Στην υγειά σου κουμπάρε, και καλόν στάδιον». Άκουα απορημένος αυτή την ευχή και δεν μπορούσα να την ερμηνεύσω. Ποιο «στάδιο» εννοούσαν και ποια σχέση είχε το ποδόσφαιρο με την έναρξη της Σαρακοστής;

Όταν έμαθα λίγα γράμματα κατάλαβα την εξήγηση: Η εκκλησία μας λέει «το στάδιον των αρετών ηνέωκται». Ποιο «στάδιον»; Η περίοδος την νηστείας και της εγκράτειας! Μια βυζαντινή ευχή, η οποία αφού διέτρεξε τόσους αιώνες, έφτασε μέχρι τις ημέρες μας. Μόνο στην Κύπρο…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ