Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

ΜΗΤΗΡ ΘΝΗΣΚΩ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ 1821

Ρoή Ειδήσεων

ΜΗΤΗΡ ΘΝΗΣΚΩ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ 1821
Ο Ιταλός Francesco Podesti (1800-1895) αποδίδει μέσα στο πνεύμα του ευρωπαϊκού φιλελληνικού Ρομαντισμού το θέμα του θνήσκοντος ήρωα στον πίνακα “Ο θάνατος του Ζακυνθινού αγωνιστή Σπύρου Δαγγλιόστρου”.
Ο Δαγγλιόστρος έπεσε στο Σκουλένι τον Ιούνιο του 1821, μαζί με πολυάριθμους Έλληνες αγωνιστές και τον αρχηγό τους Αθανάσιο Καρπενησιώτη. Η μάχη αυτή, που οδήγησε σε ολοσχερή ελληνική ήττα, σηματοδότησε τη λήξη της οργανωμένης πολεμικής δράσης των επαναστατών στη Μολδαβία κατά των Οθωμανών.
Μία περίπου δεκαετία χωρίζει το γεγονός από αυτή την αναπαράσταση, γνωρίζουμε δε ότι έργο με αυτόν τον τίτλο εκτέθηκε στο εργαστήριο του καλλιτέχνη στη Ρώμη τον Ιούνιο του 1833,18 τη χρονιά που παρουσιάστηκε επίσης σε έκθεση στην Μπρέρα της Ιταλίας και θεωρήθηκε ως ένα από τα ωραιότερα εκθέματα. Η ανδρεία και η αποφασιστικότητα των αγωνιζομένων αποδίδονται με ένταση, ενώ με ιδιαίτερα εμφαντικό τρόπο τονίζονται τα σύμβολα του έθνους και της θρησκείας.
Τη δραματικότητα του συνόλου ενισχύουν η σημαία με την επιγραφή «Ελευθερία ή Θάνατος» και το επιθανάτιο σημείωμα που γράφει στη μητέρα του ο νέος με τις τελευταίες ρανίδες του αίματός του – «ΜΗΤΗΡ ΘΝΗΣΚΩ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ 1821».

Φραντσέσκο Ποντέστι (Francesco Podesti, 1800-1895)
Ο θάνατος του Ζακυνθινού αγωνιστή Σπύρου Δαγγλιόστρου, π. 1831
Λάδι σε μουσαμά, 118 x 170 εκ.
Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός
Παρουσιάζεται στην έκθεση “Το 1821 ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ”, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ