Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Κεφαλογιάννης: “Η εποχή της μη σύννομης λειτουργίας του ΟΑΣΘ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί”

Ρoή Ειδήσεων

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε σήμερα, 29 Μαρτίου 2021, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Γιαννούλη σχετικά με τον ΟΑΣΘ.

Κατά την πρωτολογία του, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μου δίνετε άλλη μία ευκαιρία να υπενθυμίσω στους Έλληνες πολίτες την κατάσταση που παραλάβαμε πριν 1,5 χρόνο στον ΟΑΣΘ και τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί όλο αυτό το διάστημα.

Δυστυχώς, η στρέβλωση που επήλθε με το ν. 4482/2017 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί δυσμενέστατες συνέπειες στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Την προηγούμενη πενταετία (2015-2019) δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για την ανανέωση του τροχαίου υλικού του Οργανισμού, γεγονός που σε συνδυασμό με την ηλικία και την κατάσταση των λεωφορείων, οδήγησε σε πλήρη αποσάθρωση των αστικών συγκοινωνιών στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Θα θυμάστε επίσης τη σωρεία των μηνύσεων που η προηγούμενη διοίκηση εκτόξευσε κατά των εργαζομένων και όλες απορρίφθηκαν από την Δικαιοσύνη, μαζί με τη σωρεία τιμωρητικού χαρακτήρα μετακινήσεων, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του ΟΑΣΘ.

Βασικές συνέπειες της πολιτικής σας ήταν τον Ιούλιο του 2019 να κυκλοφορούν μόλις 213 λεωφορεία, σε όλη την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι περισσότερα από 400, δηλαδή κάναμε μια αύξηση του στόλου περίπου κατά 100%.

Επίσης, περίπου 100 με 150 οδηγοί του Οργανισμού ήταν αδρανείς σε καθημερινή βάση, καθώς δεν υπήρχαν λεωφορεία να οδηγήσουν.

Σε αυτή την κατάσταση, οι αποσπάσεις προσωπικού ήταν μια λύση ώστε να αποσυμπιεστεί η Διεύθυνση Κίνησης και ο ΟΑΣΘ να λάβει κάποια, παρεμφερή, εργασία, από το προσωπικό.

Προφανώς, οδηγοί με πρόσθετα προσόντα αποσπάστηκαν και σε διοικητικές θέσεις, ενώ αντιμετωπίστηκαν και περιπτώσεις που κατά σύσταση του γιατρού εργασίας επιβαλλόταν η αλλαγή θέσης εργασίας.

Τώρα, που έχει αυξηθεί ο στόλος θα γίνουν ενέργειες από τη Διοίκηση ώστε πολλοί να επιστρέψουν στο τιμόνι.

Για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας της σημερινής με την προηγούμενη διοίκηση του κ. Παππά:

Οι επιλογές των Προϊσταμένων Τμημάτων και Υπευθύνων Γραφείων, έγιναν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός του Οργανισμού, δηλαδή:

  1. Εσωτερική προκήρυξη θέσεων
  2. Υποψηφιότητες,
  3. Κρίση από το πρωτοβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο,
  4. Κρίση επί τυχόν ενστάσεων από το δευτεροβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Να σας επισημάνω ότι τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και στο δευτεροβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο, που είναι πενταμελή, συμμετέχουν δύο (2) εκπρόσωποι των εργαζομένων στο καθένα».

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κεφαλογιάννης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, αλλά και η Διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν ενδιαφέρονται για τις πολιτικές, συνδικαλιστικές ή/και κομματικές απόψεις των εργαζομένων.

Η παρούσα Διοίκηση του ΟΑΣΘ, «δεν φακελώνει» και δεν επιτρέπει σε κανένα «να φακελώσει» τους υπαλλήλους του Οργανισμού.

Προφανώς, ανάμεσα στις εσωτερικές μετακινήσεις βρίσκονται υπάλληλοι όλων των κομματικών αποχρώσεων.

Και οι όποιες αποσπάσεις στον ΟΑΣΘ έγιναν με τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός του Οργανισμού.

Μου δίνετε όπως μία καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε τον λόγο που η Διεύθυνση Συντήρησης χρειαζόταν ενίσχυση.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση των προμηθειών του ΟΑΣΘ περιελάμβανε πληθώρα κατατμήσεων και απευθείας αναθέσεων, που επισώρευσαν δυσθεώρητες υποχρεώσεις στον ΟΑΣΘ, μη νομίμως αναληφθείσες.

Και επ’ αυτών καταθέτω στα πρακτικά ενδεικτικά τρεις δικαστικές αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, καθώς και σχετικό έγγραφο του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών ήδη από το Μάρτιο του 2019 προς τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η εποχή των κατατμήσεων των προμηθειών και της μη σύννομης λειτουργίας, ιδίως του τμήματος προμηθειών, του ΟΑΣΘ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ