Μπορεί στη Χαλκιδική να γίνονται τουριστικές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή η περιοχή υστερεί σε υποδομές που έχουν να κάνουν με το οδικό δίκτυο και τη λειψυδρία, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, μιλώντας από το βήμα του 17ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ka-business, με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας».
«Το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου η Χαλκιδική αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λειψυδρίας, καθώς καταγράφονται μεγάλες τουριστικές ροές ενώ αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων λόγω της δεύτερης κατοικίας. Την ίδια ώρα η βρώσιμη ελιά, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του πρωτογενούς τομέα, έχει ανάγκη από νερό» υπογράμμισε ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας πως απαιτούνται τομές. Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνδεσιμότητα της Χαλκιδικής με τη Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς για το πως οραματίζεται τη Χαλκιδική 20 χρόνια μετά ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε πως θα πρέπει να «είναι βιώσιμη, σε σχέση με την περιβαλλοντική της διαχείριση».
Στον αλιευτικό τουρισμό, αλλά και στο θεματικό τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός που απαντάται στην Καβάλα, και ο οικοτουρισμός στη Δράμα, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Ανδρέας Καραγιώργης. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης του θεματικού τουρισμού, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός, σημείωσε ότι απαιτούνται συνέργειες και εθνική στρατηγική για τη συνέχιση των υψηλών πτήσεων που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός.
«Να ασχοληθούμε σοβαρά με το κομμάτι των υποδομών, ώστε να προσφέρουμε ασφαλή τουρισμό» υπογράμμισε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Απαιτούνται βιώσιμα προγράμματα ανάπτυξης που θα επιτρέψουν να υπάρξει και να στηριχτεί η βιώσιμη επιχειρηματικότητα» είπε η Χρύσα Αράπογλου, δημοσιογράφος, υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς.
Στο σύστημα no- keys, που δημιουργήθηκε για την καλύτερη ασφάλεια κυρίως των Airbnb τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το διαμοιρασμό των κλειδιών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epi Systems, Αναστάσιος Μουτζούρης.
Στους στόχους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας, Αθανάσιος Κυριαζής και λέγοντας ότι σκοπός είναι η έρευνα να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα, αναφέρθηκε στις 750 start up επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες και πιστοποιημένες στο μητρώο της. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από τον κορονοϊό επιδοτήθηκαν με κονδύλια που εξασφάλισε η ΓΓ ύψους 60 εκατ. ευρώ και διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ.
Για το Ok!Thess που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την μεγέθυνση του οικοσυστήματος και προσφέρει προγράμματα επιτάχυνσης επιχειρηματικών ιδεών μέσω εκπαιδευτικών workshops και εξατομικευμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης από έμπειρους startup coaches, μίλησε ο συντονιστής του Αντώνης Ηλίας. «Το Ok!Thess βοήθησε το τελευταίο διάστημα 40 startup επιχειρήσεις», επισήμανε.
Τη θέση του ότι οι καλές πρακτικές καλλιέργειας από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα συμβάλλουν στην αειφορία, διατύπωσε ο διευθυντής του ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. Ευάγγελος Βέργος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υιοθετήσουν αυτές οι δεξιότητες, μέσω της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης της εξωστρέφειας, αλλά και της συνεργασίας από τους αγρότες. «Η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες που δεν θα πρέπει να μένουν πίσω από τις εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά. .
«Για να λειτουργήσει ως επιταχυντής ανάπτυξης το κράτος, θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη» ανάφερε η Μελίνα Δερμετζοπούλου, αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΠΚΜ. «Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευθύνη είναι έννοιες αλληλέγγυες», τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας και αφού υπογράμμισε πως οι αστικές προκλήσεις είναι πολλές, σημείωσε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στην καρδιά των προτεραιοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης».
Βραβεία για τις δράσεις τους, έλαβαν στη λήξη των εργασιών του πολυσυνεδρίου από τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και η εταιρεία Menerini Hellas S.A.
Στο 17ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας» του ka-business.gr, κατέθεσαν τη θέση τους 60 εισηγητές από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, του αγροτικού και τουριστικού χώρου, της καινοτομίας, του ακαδημαϊκού χώρου και σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Το 17ο πολυσυνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας & Θράκης. Υποστηρικτές του πολυσυνεδρίου είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).