Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Ενημέρωση των Πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

Ρoή Ειδήσεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προέβη σε μία συνοπτική ενημέρωση των Πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. επί μείζονων πτυχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την τρέχουσα περίοδο, στην μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντηση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το α’ εξάμηνο του 2021. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, κατ’ αρχάς, την στήριξη από ελληνικής πλευράς του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και υπενθύμισε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από την περιφέρειά της, με ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης να αντιμετωπίζουν δυστυχώς και σοβαρές απειλές ασφαλείας. Υπογράμμισε συναφώς την ανάγκη προσήλωσης στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελούν άλλωστε τμήμα του κεκτημένου της Ένωσης, με την αντιμετώπιση των διαφορών μέσω διαλόγου στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και με πνεύμα που να συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κ. Δένδιας τόνισε ότι βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελούν οι κοινοί στόχοι και συμφέροντα επί τη βάσει των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών.  Αναφερόμενος σε ειδικότερα θέματα, σημείωσε κατ’ αρχάς το περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ τόσο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όσο και σε περιοχές αμέσου ενδιαφέροντος, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Επεσήμανε σχετικά την στήριξη των ΗΠΑ για έναν Νότιο ενεργειακό διάδρομο που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην εδραίωση της συνεργασίας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, την οποία η Ελλάδα προωθεί συστηματικά, υποστηρίζοντας σταθερά άλλωστε, όπως υπενθύμισε ο Υπουργός, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, επί τη βάσει βέβαια της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που θέτει η Ε.Ε.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω την περιφερειακή συνεργασία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει προσεχώς την Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEECP) για την περίοδο 2021-2022, ενώ τόνισε τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας με συμμετοχή της Κύπρου και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, με στόχο την προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και της ανάπτυξης. Συναφώς ο κ. Δένδιας μνημόνευσε και το Φόρουμ Φιλίας, που συνήλθε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι κοινός γνώμονας των συμμετεχόντων είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά ειδικότερα την Τουρκία, επιπλέον της παραβατικής της συμπεριφοράς έναντι Ελλάδας και Κύπρου, ο Υπουργός υπενθύμισε την ευρύτερα αποσταθεροποιητική της ανάμιξη σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η μερική αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς επέτρεψε την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, με τον 62ο γύρο να διεξάγεται προχθές στην Αθήνα και να ακολουθείται από επανάληψη των πολιτικών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο. Ωστόσο, δεν υφίστανται εχέγγυα ότι η Τουρκία θα απόσχει σταθερά από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της Ε.Ε., επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο Υψηλός Εκπρόσωπος κ. Borrell και η Ε.Επιτροπή, με εξέταση αφενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ