Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Δωρεά Βιβλιοθήκης του Γεωργίου Α΄ στο Τατόϊ

Ρoή Ειδήσεων

Στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοϊου συνεχίζονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων που πρόκειται να αξιοποιηθούν στην έκθεση του Ανακτόρου. Το ενδιαφέρον και η πρόοδος των εργασιών στο π. Βασιλικό Κτήμα ώθησαν τον Ομότιμου Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γ. Δάικο να επικοινωνήσει με την Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να προσφέρει στο μελλοντικό μουσείο των Ανακτόρων μία ξύλινη βιβλιοθήκη, η οποία σχετίζεται με τον Γεώργιο Α’, την οποίαν είχαν αποκτήσει  -μέσω δημοπρασίας- ο ίδιος και η σύζυγός του κ. Μ. Λαναρά-Δάικου.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Φιλόφρονα με υποδέχθηκε στο σπίτι του ο καθηγητής κ. Γ. Δάϊκος, που  με γεναιοδωρία  πρόσφερε στο  μελλοντικό μουσείο των Ανακτόρων την βιβλιοθήκη του Γεωργίου Α. Είναι μεγάλη η χαρά μας ότι  οι πολίτες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το έργο της ανάταξης του ανακτορικού συγκροτήματος του Τατοϊου προχωρά με γοργούς ρυθμούς, συνεισφέρουν  καθοριστικά με σπουδαία αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους στην ανασύσταση της ιστορικής αποκατάστασης του ανακτόρου. Η ευγνωμοσύνη μας προς τον κ. καθηγητή και τη σύζυγό του είναι μεγάλη».

Η δρύινη βιβλιοθήκη  διαθέτει προστατευτικό υαλοπίνακα σε δύο φύλλα που στην ένωσή τους σχηματίζεται πλοχμός. Η κατασκευή είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και η ποιότητα της  ξυλόγλυπτης εργασίας, εξαιρετική στο σύνολο  και στις λεπτομέρειές της. Στην επίστεψή της η βιβλιοθήκη φέρει το στέμμα με το σταυρό, μέσα σε φυτικό διάκοσμο, από φύλλα δάφνης. Το στέμμα στηρίζεται στο έμβλημα του Γεωργίου Α’: Δύο Γ χιαστί (το ένα ως αντικατοπτρισμός του άλλου), τα οποία δημιουργούν ένα Χ με αγκύλες στις πάνω κεραίες.

Το συμπίλημα του εμβλήματος συντίθεται από το αρχικό του ονόματος του βασιλέως, όταν βαπτίσθηκε ορθόδοξος –Γεώργιος- του πρώτου ονόματός του στη Δανία -Γουλιέλμος- και αυτό του ονόματος του πατέρα του -Χριστιανός. Κάτω από το έμβλημα έχει σκαλιστεί  άγκυρα εξαρτημένη από σχοινί. Δύο γυναικείες μορφές έχουν σκαλιστεί στο πλαίσιο της βιβλιοθήκης, στον τύπο καρυατίδων ή ακρόπρωρων. Η βιβλιοθήκη, πιθανόν να προέρχεται από τη βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» (πρώην οπλιταγωγό «Μπουμπουλίνα» συνολικού μήκους 91μ., πλάτους 10μ., βυθίσματος 6μ.). Σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού της φυλάσσεται στο Τατόι (σερβίτσια με ανάλογη διακόσμηση, δηλ. το έμβλημα του Γεωργίου Α’ σε συνθέσεις με άγκυρες). Η επιστημονική τεκμηρίωση του επίπλου θα αποκαλύψει περισσότερα για την ιστορία και την προέλευσή του. Ωστόσο, η σύνδεσή του με τον Γεώργιο Α’ δεν αμφισβητείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ