Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ας γνωρίσουμε το Krav Maga από τον Χρήστο Οικονόμου, ιδρυτή και επικεφαλή Εκπαιδευτή της KRAV MAGA protection international

Ρoή Ειδήσεων

Ας γνωρίσουμε το Krav Maga

Τι είναι το Κραβ Μαγκά (Krav Maga);

Το KRAV MAGA σημαίνει μάχη επαφής, είναι ένα αποτελεσματικό σύγχρονο σύστημα αυτοάμυνας και μάχης, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον ρεαλισμό και την ευκολία στην εκμάθησή του. Η χώρα προέλευσης του είναι το Ισραήλ και δημιουργήθηκε κατ΄ αρχάς για να προσφέρει  προστασία από κοντινές σύγχρονες απειλές και επιθέσεις για Σώματα Ασφαλείας ως επιχειρησιακό κραβ μαγκά (operational krav maga).

Εδώ και αρκετά χρόνια λόγω αύξησης της εγκληματικότητας διδάσκεται σε πολίτες, προσφέροντας τους την ικανότητα να μπορούν να αντιμετωπίσουν βίαιες καταστάσεις προστατεύοντας τον εαυτό τους αλλά και τρίτους, εξουδετερώνοντας παράλληλα με ασφάλεια την απειλή.

Ποιες οι διαφορές του Κραβ Μαγκά με τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες;

Αν και οι τεχνικές του είναι επηρεασμένες από πολλά είδη πολεμικών τεχνών, παρόλα αυτά έχει αρκετές διαφορές  με αυτές. Έχει διαφορετική φιλοσοφία, τακτική, στόχο και τρόπο εκπαίδευσης.

Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη δύναμη, ευλυγισία ή κάποια άλλη ικανότητα, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα προσαρμόζεται στον εκπαιδευόμενο, αφού αποτελείται από φυσιολογικές κινήσεις του σώματος.

Καθώς στο δρόμο δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί έτσι και οι εκπαιδεύσεις του Κραβ Μαγκά γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σύστημα.

Πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με το Κραβ Μαγκά;

Η πρώτη μου επαφή με το Κραβ Μαγκά ήταν το 1997. Εκείνο τον καιρό δούλευα ως υπάλληλος Ασφαλείας,  σε μια πολυεθνική εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων. Η εκπαίδευση είχε διάρκεια δύο εβδομάδες  και στο τέλος αυτής μου έγινε η πρόταση να γίνω εκπαιδευτής στο σχεδόν τελείως άγνωστο για εκείνα τα χρόνια σύστημα στην  Ελλάδα.

Πότε ξεκινήσατε να διδάσκετε Κραβ Μαγκά;

Ξεκίνησα να διδάσκω το 2013 ως υπεύθυνος εκπαιδευτής βορείου Ελλάδος,  σε μια μεγάλη ομοσπονδία και το 2015 ίδρυσα την Krav Maga Protection ®, διδάσκοντας Μαχητικό Κραβ Μαγκά.  Το 2017 συμμετείχα στην ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών WFMA, λαμβάνοντας  για την KMP παγκόσμια πιστοποίηση αναβαθμίζοντας την σε KMP International ®.

Εσείς από ποιον διδαχτήκατε το Κραβ Μαγκά;

Από το 1997 μέχρι και σήμερα έχω διδαχτεί το Κραβ Μαγκά από αρκετούς εκπαιδευτές και είναι σημαντικό να αναφέρω έναν από αυτούς ο οποίος είναι ο αρχιεκπαιδευτής Κραβ Μαγκά του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κύριος Μπόαζ  Άβιραμ . Ο δάσκαλός μου κύριος Μπόαζ με έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει ως εκπαιδευτή επιπέδου Master στο στρατιωτικό Κραβ Μαγκά, σύμφωνα με την εκπαιδευτική ύλη κραβ μαγκά του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Τι είναι το Μαχητικό Κραβ Μαγκά;

Όπως δεν υπάρχει ένα είδος Καράτε, Ταεκβοντό ή Πάλης, έτσι και στο  Κραβ Μαγκά υπάρχουν διάφορα είδη. Δύο κατηγορίες εξ αυτών που ξεχωρίζουν είναι το Στρατιωτικό και το Πολιτικό Κραβ Μαγκά. Το μόνο κοινό από στις παραπάνω κατηγορίες είναι το όνομα.

Το «μαχητικό κραβ μαγκά» είναι ένας όρος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εμένα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο διαχωρίσουμε τον Οργανισμό μας από το Κραβ Μαγκά Πολιτών

Η φιλοσοφία της KMP International® είναι σχεδόν ίδια με το στρατιωτικό Κραβ Μαγκά και δεν έχει καμία σχέση με το Κραβ Μαγκά πολιτών. Οι βάσεις του μαχητικού κραβ μαγκά είναι πυγμαχικές και δίνει μεγάλη έμφαση στο στήσιμο του σώματος, στην κίνησή του και στον τρόπο χτυπήματος, προσαρμοσμένο πάντοτε σε βίαιες καταστάσεις αστικού περιβάλλοντος. Οι αυτοάμυνες που περιέχει διαφέρουν κυρίως ως προς την επιθετικότητα τους με σκοπό την ασφαλή εξουδετέρωση της απειλής – επίθεσης και όχι την πρωτογενή συμπλοκή και έπειτα αποφυγή. Επίσης στο Μαχητικό Κραβ Μαγκά διδάσκεται η χρήση όπλου σύμφωνα με την Ισραηλινή τεχνοτροπία. Έχω πιστοποιηθεί από τον κύριο Γκάυ Ρόζενφελντ  ως Advanced Level Instructor Tactical Combat Shooting, ο οποίος ήταν ο εκπαιδευτής της αντιτρομοκρατικής μονάδας Masada του Ισραήλ και είμαι αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Masada Security Israel.

Μέσα στις εκπαιδεύσεις του Κραβ Μαγκά διδάσκετε και χρήση όπλων;

Έχουμε ξεχωριστό πρόγραμμα εκπαίδευσης το Tactical Combat Training®. Το T.C.T.® είναι ένα κατοχυρωμένο πρόγραμμα με υψηλές απαιτήσεις που συνδυάζει military krav maga & Israeli combat shooting. Προσομοιώνει αληθινά σενάρια σε καταστάσεις κάτω από στρες και σωματικής εξάντλησης, εκπαιδεύοντας στην ασφαλή χρήση πυροβόλων όπλων (airsoft) και την αντιμετώπιση απειλών – επιθέσεων ένοπλων πολλαπλών αντιπάλων. Διεξάγεται σε αδειοδοτημένη πίστα airsoft, τηρώντας όλα τα νόμιμα και ασφαλή μέτρα. Περιλαμβάνει color guns, training knives & sticks, στόχους – ασπίδες προπόνησης πολεμικών τεχνών, όπως επίσης και airsoft. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TCT® καλύπτεται αποκλειστικά από την KMP International ® σε συνεργασία με την εταιρεία εκπαιδεύσεων ασφαλείας  Masada Security (αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ), με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελέτης & Διάδοσης Φρουρικής Τέχνης PBS και την Παγκόσμια Ομοσπονδία WFMA.

Οι εκπαιδεύσεις με αληθινά πυρά γίνονται στις εγκαταστάσεις της Masada Security , στο Ισραήλ.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις του Οργανισμού σας  και τι περιέχουν αυτές;

Στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας από 12 ετών και άνω ανεξαρτήτως φύλου, σωματότυπου ή εμπειρίας από άλλα μαχητικά συστήματα. Πρωταρχικός σκοπός της KMP International ®, είναι ο κάθε εκπαιδευόμενος να αποκτήσει την ικανότητα να προβλέπει και να αποφεύγει μια συμπλοκή. Σε περίπτωση όμως που αυτό είναι αναπόφευκτο και κρίνεται αναγκαίο η υπεράσπιση της ζωής, τότε τον καθιστά ικανό όσο αυτό είναι εφικτό, να μπορεί να εξουδετερώσει την απειλή με βάση το δικαίωμα άμυνας που ορίζει η νομοθεσία.

Οι ρεαλιστικές τεχνικές αυτοάμυνας, η γλώσσα του σώματος για την πρόβλεψη μιας απειλής, η διαχείριση μιας βίαιης κατάστασης και η ικανότητα καταστολής της, είναι μαθήματα που συμπεριλαμβάνονται μέσα στις εκπαιδεύσεις της KMP International ®.

Στα μαθήματα εκτός από τα χτυπήματα και τις τεχνικές αυτοάμυνας, περιλαμβάνονται διάφορες ασκήσεις αντοχής και ταχυδύναμης. Με αυτόν τον τρόπο ο εκπαιδευόμενος αθλείται σε ένα δυναμικό πλαίσιο προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γυμναστική στο σώμα του.

Πόσο καιρό χρειάζεται κάποιος για να μάθει κραβ μαγκά και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία βίαιη κατάσταση;

Αυτή είναι μία ερώτηση που μου την κάνουν αρκετά συχνά, στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω απόλυτα. Η εκπαίδευση γίνεται με μεθοδικότητα προκειμένου ο μαθητής να είναι καταρτισμένος σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε αυτό συνεργούν πολλοί παράγοντες. Η αλήθεια είναι πως στην KMP International, από την πρώτη ημέρα μαθαίνεις τεχνικές αυτοάμυνας, το τεχνικό κομμάτι όμως είναι δευτερεύον. Για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε σωστά ένα άτομο στοχεύουμε κυρίως στην ψυχολογία του. Θεωρώ ότι η ψυχολογία είναι η αρχή και το τέλος κάθε ρεαλιστικού συστήματος αυτοάμυνας.

Χρήστος Οικονόμου

Ιδρυτής / Επικεφαλής Εκπαιδευτής της Krav Maga Protection International KMP

Εκπαιδευτής επιπέδου Master Pure Krav Maga Israel Defense Force Curriculum

Επικεφαλής Εκπαιδευτής στην Ελλάδα της Masada Tactical System Israel

Υπεύθυνος εκπαιδευτής του Tactical Combat Training TCT

Εκπαιδευτής της Extreme Close Combat Association

Εκπαιδευτής της Israeli Tactical School

Εκπαιδευτής της Professional Bodyguard School

Εκπαιδευτής της Krav Maga Europe

Εκπαιδευτής/Εισηγητής Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ

Υπεύθυνος επιμόρφωσης Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασίας Δημοτικής Αστυνομίας Θεσ/νίκης

Υπεύθυνος επιμόρφωσης Αυτοάμυνας του τμήματος Ασφαλείας της Hyatt Regency

Έχει εκπαιδευτεί από διάφορους οργανισμούς ασφαλείας του Ισραήλ στο τομέα του Krav Maga, τη Συνοδεία Υψηλών Προσώπων και γενικά της Ασφάλειας. Είναι ο μοναδικός Έλληνας εκπαιδευτής Krav Maga επιπέδου Master, από τον επικεφαλής εκπαιδευτή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Chief Instructor Boaz Aviram

Επίσης έχει ασχοληθεί με το Taekwondo ITF κατακτώντας 12 πανελλήνια μετάλλια και υπήρξε μέλος της εθνικής Ελλάδος με 4 πανευρωπαϊκά μετάλλια, με το Taekwondo WTF τελειώνοντας τη σχολή προπονητών, με το Kick Boxing, την Πυγμαχία και την πρακτική σκοποβολή.

Έχει εργαστεί ως προσωπικό ασφαλείας σε καζίνο, σε ομάδα ασφαλείας επιχειρηματία με άδεια οπλοφορίας, ως καθηγητής Στελεχών Ασφαλείας ιδιωτικού ΙΕΚ, ως καθηγητής – προπονητής αυτοάμυνας ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου,  ως υπεύθυνος ασφαλείας και της συνοδευτικής του ομάδας σε διπλωματικό αντιπρόσωπο πρεσβείας και σε κρατικό φορέα για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και εμπορίας (trafficking).

Σήμερα ο κ. Οικονόμου εργάζεται σε δημόσιο φορέα και έχει αναλάβει την επιτήρηση της Krav Maga Protection International KMP ® και την κατάρτιση όλης της εκπαιδευτικής ομάδας του Οργανισμού, προσφέροντας παράλληλα εκπαιδεύσεις σε θέματα Αυτοάμυνας – Ασφάλειας σε δημόσιους & ιδιωτικούς φορείς.

Πληροφορίες για την KMP International

Τηλέφωνο

→ 6973389738

Ιστοσελίδα

www.kravmagaprotection.org

Facebook

→ Krav Maga Protection KMP International

Instagram

www.instagram.com/krav_maga_protection_kmp/

Youtube Channel

www.youtube.com/channel/UCDlamqxxuyJ2GrVsHMoSsdA

Πιστοποιημένες σχολές

https://kravmagapro.gr/kmp-schools/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ