Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Ανοδική η πορεία του κλάδου των Νεοφυών Επιχειρήσεων

Ρoή Ειδήσεων

Στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, έχουν καταγραφεί 490 Επιχειρήσεις. Αυτές απασχολούν πάνω από 4.550 εργαζόμενους ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 41.9 εκατ. ευρώ. Η Πολιτεία διαθέτει μέσω της πλατφόρμας μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Από τις 490 ελληνικές startups, που είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο Elevate Greece, το 67% κατοικοεδρεύει στην περιοχή της Αττικής. Στη δεύτερη θέση είναι η Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστό 14,5%. Ακολουθούν η περιφέρεια της Κρήτης με 6,4%, η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με 3,8% κι οι υπόλοιπες περιφέρειες με πολύ χαμηλά ποσοστά.
  • Οι Βιοεπιστήμες με ποσοστό 14,9% βρίσκονται στην πρώτη θέση των δραστηριοτήτων των ελληνικών startups, και ακολουθούν  ο τουρισμός με 9,81%, το περιβάλλον και η ενέργεια με 8,32%, η αγροδιατροφή  με 7,89%, η ανάλυση δεδομένων με 6,18%, η διαφήμιση και το μάρκετινγκ με επίσης με 6,18%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 4,69%, η λιανική πώληση με 4,05%, οι κατασκευές και οι μεταφορές με 3,84% και 2,99% αντίστοιχα.

Προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κλάδου το Elevate Greece παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων:

  • Επενδυτικοί Άγγελοι (Angel Investors): Παρέχεται 50% έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε Νεοφυείς Επιχειρήσεις
  • Προαίρεση Μετοχών (Stock Options): Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους να αγοράσουν μετοχές των Startup
  • Δράση ΕΣΠΑ: Ενίσχυση ρευστότητας των Νεοφυών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ