Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Αναστασιάδης: “Το 1821 ορίζει το παρελθόν μας και ταυτόχρονα το παρόν και το μέλλον μας.”

Ρoή Ειδήσεων

Το μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την επέτειο των 200 ετών από Ελληνική Επανάσταση του 1821:

“200 χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821, στρέφοντας με βαθιά ευγνωμοσύνη το βλέμμα στο σθένος και το μεγαλείο ψυχής των ανθρώπων που ανέθρεψε το Ελληνικό Γένος, εμπνεόμαστε και προχωράμε με όραμα το όραμά τους: μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα.

Η μεγαλόνησος, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, συνεισέφερε στον εθνικό αγώνα με κάθε τρόπο. Είτε με προμήθειες, είτε με οικονομική συνδρομή, είτε συμμετέχοντας ενεργά στον ιερό Αγώνα. Θα θυμόμαστε πάντα τους χίλιους Κύπριους που ως εθελοντές συμμετείχαν στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα η Κύπρος να συνεορτάζει την επέτειο της διακοσιετηρίδας, αισθανόμενη, δικαίως, μέρος της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Πορευόμενοι πλάι πλάι προς την αθανασία, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και ο Οικονόμος Δοσίθεος με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο Χαράλαμπος Μάλης με τον Παπαφλέσσα, ο Μιχάλης Κυπραίος με τον Μακρυγιάννη, έδωσαν νόημα στις λέξεις: ηρωισμός, θυσία, θάνατος, ελευθερία. Ήταν ο Ανδρούτσος και ο Κολοκοτρώνης, ο Μιαούλης και ο Κανάρης, που ανέθρεψαν τον Μάτση και τον Παλληκαρίδη, που οδήγησαν στον Μαχαιρά και τον Αχυρώνα.

Αναντίλεκτα, το 1821 είναι σταθερός οδηγός της εθνικής μας συνείδησης. Ορίζει το παρελθόν μας και ταυτόχρονα το παρόν και το μέλλον μας.

Εκείνο που προέχει, είναι με έργα και πολιτικές να τιμήσουμε έμπρακτα το νόημα και τη σημασία της Εθνεγερσίας, συνειδητοποιώντας το δικό μας χρέος έναντι του Κυπριακού Ελληνισμού.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής στην πατρίδα μας, το χρέος μας επιτάσσει μία αναδρομική πορεία στον αγώνα του 1821, ώστε να αντλήσουμε διδάγματα και δύναμη για τη συνέχιση και την καταξίωση του δικού μας αγώνα.

Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος, απαλλαγμένο από ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, όπως και οι ίδιοι οι αδελφοί Έλληνες είχαν οραματιστεί το Κράτος τους πριν από 200 ακριβώς χρόνια.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Χρόνια Πολλά Έλληνες σε όλον τον κόσμο!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ