Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Μιχάλης Γκαρούδης

Ρoή Ειδήσεων

Ο Μιχάλης Γκαρούδης ήταν ένας καλλιτέχνης διεθνούς φήμης και τα έργα του κοσμούν εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1940 στο χωριό Ελληνοχώρι του Διδυμοτείχου και μεγάλωσε, σπούδασε και αναδείχθηκε στη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, μαζί με άλλα παιδιά μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία και κατόπιν στην Ουγγαρία.

To 1955 επέστρεψε στη Βουλγαρία, όπου φοίτησε στο Λύκειο Καλών Τεχνών της Σόφιας και ακολούθως στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Νικολάϊ Πάβλοβιτς», έχοντας ως καθηγητή το Βούλγαρο ζωγράφο Ηλία Πετρόβ. Αποφοίτησε το 1965 και αναδείχθηκε νικητής καλλιτεχνικού διαγωνισμού, οπότε πραγματοποίησε τις εκθέσεις ζωγραφικής «Φίλοι της Θάλασσας» και «Σωζόπολη και η θάλασσα».

Ως νεαρός ασχολήθηκε και με την ποίηση, αλλά τελικά τον κέρδισε η ζωγραφική. Εργάστηκε στον τομέα της μνημειακής τέχνης, της ζωγραφικής, του κολάζ και έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έργα του βρίσκονται σε μουσεία της Βουλγαρίας, στα μουσεία Πιερίδη και Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Ιαπωνία.


Σαν παιδί του πολέμου, αναζήτησε την οικογένειά του με την οποία είχε χάσει την επαφή. Έτσι πληροφορήθηκε πως η μητέρα του έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ αρκετά χρόνια μετά, το 1983 συνάντησε τον πατέρα του στο Παρίσι.

Από το 1986 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και έκτοτε έζησε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάστηκε με διάφορες γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Νοέμβριο του 2011 ο Μιχάλης Γκαρούδης τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοβ, με το μετάλλιο των «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» για την προσφορά του στις τέχνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ